Schizofreniecongres 2009 gesponsord door Farmaceuten

Het project Psychose Anders richt zich op het aanbieden van een andere manier om naar psychoses te kijken. Om zuiver te kunnen kijken naar een alternatieve benadering kan het handig zijn om bewust te leren omgaan met de informatie die uit het reguliere circuit wordt aangereikt.

Een handige tip hierbij is altijd om te kijken naar de financiële banden die gekoppeld zijn aan bepaalde visies. Laten we als voorbeeld eens kijken naar het 5e schizofreniecongres dat op 19 november 2009 in Zwolle wordt gehouden. Je kunt de folder downloaden. Als je dan op de laatste pagina kijkt van deze folder dan zie je daar het volgende bericht staan:

schizofreniecongres-2009-sponsors

Tegenwoordig wordt het steeds algemener bekend wat de aard is van de invloed van de farmaceutische bedrijven op de wetenschap, artsen en psychiatrie (zie bijvoorbeeld de uitzending van Radar op 31 augustus 2009, zie clipjes onderin en De Farmapsychiatrische Wetenschappelijke Trukendoos).

Er zijn mensen die zich erg kunnen opwinden over deze praktijken, maar ikzelf denk dat het constructiever is als mensen zich er bewust van worden en met een milde glimlach in staat zijn om door de duistere belangenverstrengelingen heen te kijken.

De sponsoren van het schizofreniecongres 2009 zijn Janssen-Cilag (bekend van antipsychotica als Risperdal, Imap en Invega), Eli Lilly (bekend van vooral Zyprexa met de verzwegen diabetesrisico’s) en de nieuwe ster aan het antipsychoticafirmament: Schering-Plough die straks de lucratieve schizofreniemarkt (en meteen ook de manisch-depressieve markt, immers hoe meer markten hoe meer winst) willen veroveren met hun nieuwe middel: asenapine (in Amerika inmiddels goedgekeurd door de FDA met de naam Saphris).

Het is natuurlijk kristalhelder dat farmaceutische bedrijven die een schizofreniecongres sponsoren dat doen omdat ze hun antipsychotica willen promoten. Zij zijn er bij gebaat om vooral zoveel mogelijk patiënten te hebben in de wereld die ervan overtuigd zijn dat ze een chronische hersenziekte hebben: dat levert immers een heel leven lang inkomsten op.

Vandaar ook dat ze dit soort congressen steunen omdat daar deze boodschap over de ongeneeslijkheid van deze verschrikkelijke ziekte wordt verkondigd en bestendigd.

Op een dergelijk congres zul je geen ervaringsdeskundigen aantreffen die een lezing geven over hoe ze ontdekten dat de psychose het gevolg was van allerlei onhandelbare stress en angsten, en hoe ze in staat waren om in een begripvolle omgeving te ontdekken hoe ze zelf de oorzaken konden aanpakken en dat daarbij medicatie vooral een geestverlammend en psychose-onderdrukkend effect had.

Nee, op het congres worden organisaties als Anoiksis en Ypsilon in het zonnetje gezet omdat ze respectievelijk al 15 en 25 jaar bestaan. Deze organisaties hebben getoond uitstekende spreekbuizen te zijn voor het establishment met hun boodschap over de gestoorde, vaak genetisch bepaalde ziekelijke schizofrene hersenen welke nog een beetje in het gareel kunnen worden houden door het nemen van neuroleptica, of major tranquilizers zoals ze vroeger werden genoemd.

Als er daadwerkelijk een tegenbeweging op gang zou kunnen komen dan moet deze bestaan uit mensen die genoeg hebben van die boodschap van ‘we kunnen je niet genezen maar wel heel je leven je psychose onderdrukken’ en iets anders willen, namelijk mensen die hen begeleiden in het leren begrijpen van de werking van de geest die gek kan gaan doen op allerlei typische manieren ten gevolge van ondraaglijke angsten, geestelijke pijn en stress.

Zie ook: Weiger Schizofrenielijst

4 Reacties

  1. Psychotisch denken is anders dan gangbaar denken …
    Laat jezelf inderdaad niet zomaar afnemen, dat anders denken … een kwaliteit kan zijn.
    Anders denken is niet de stoornis …
    Het is een vorm van wijsheid, om niet alles voor waar aan te nemen. Twijfels aan de wijsheid van een psychiater en de farmaceutische industrie … mag best!

    Psychose Anders … goed bezig weer!

  2. Ik begin er een beetje misselijk van te worden; van die ‘industrie’. De waarschijnlijk wel-bekende Bram Bakker (psychiater en veelvuldig te zien in de serie ‘Kijken in de Ziel’) vergelijkt deze ‘industrie’ met de auto-industrie. Misschien niet zo vreemd maar de schadelijke effecten van de pharmaceutische industrie reiken mijns inziens toch wat verder…
    Ik las in een boek van Peter Breggin (een Amerikaanse psychiater) over de diepgaande, langetermijn effecten van anti-psychotica en lithium en ben me echt rot geschrokken!

  3. ik vind het erg jammer dat al jaren lang rondom geneesmiddelen die voor veel patienten van belang zijn op ondeskundige wijze worden besproken. In elke bedrijfstak, academisch centrum, ziekenhuis, milieu beweging en ook de overheid spelen belangen die er voor zorg dragen dat men kan voortbestaan etc. Als dat transparant is dan is dat uitstekend. Als in de jaren 50 niet een eerste geneesmiddel op de markt zou zijn gekomen voor schizophrenie bv en er niet sindsdien verbeteringen (wel kleine ) zijn gemaakt, dan zouden veel patienten en families een ander leven hebben!
    btw dat ondeskundige commentaar zie je overal.. geen idee waarom dat zo is.. maar de drang naar communicatie schijnt groot te zijn.. en ik heb er na jaren aan toe gegeven

  4. Hallo Jan,

    Bedankt voor je bijdrage. Het is ook van belang om niet te vergeten dat antipsychotica voor veel mensen ook goed werken om het monster van de psychotische waanzin te onderdrukken.

    Anderzijds zijn er ook mensen die er in slagen om dit monster te leren herkennen als een betekenisvolle kluwen welke ook de mogelijkheid tot genezing in zich kan herbergen.

    Er valt veel te zeggen (grote communicatiedrang, glimlach) om de verwarde kluwen in zijn geheel buiten je bewustzijn te houden omdat het té angstig, té pijnlijk of té onaangenaam kan zijn. Je kunt dan ook nog een redelijk leven leven als de bijwerkingen niet teveel opspelen. Dat is ook ieders recht.

    Psychose Anders poogt mensen te stimuleren die kluwen te ontwarren en dat werkt beter met een scherpe geest en een voelend hart (en met constructieve begeleiding). Op die manier kunnen de oorzaken voor het ontstaan van de kluwen gevonden worden, of er kan in ieder geval een poging gedaan worden.

    Zodra de oorzaken helder en geïntegreerd zijn, is medicinale onderdrukking niet langer nodig.

Plaats een reactie