Psychotische Denkbeelden en Hun Mogelijke Betekenis

Binnen het Psychose Anders-kader wordt verondersteld dat mensen niet zomaar gek worden, maar dat er allerlei (niet-fysieke) redenen zijn waardoor mensen de controle over hun gedachten gedeeltelijk of tijdelijk verliezen. Ook is de mate waarin iemand ‘gek’ doet sterk afhankelijk van de manier waarop je ernaar kijkt.

Als iemand denkt dat hij Jezus is, dan kun je denken: “die is gestoord”, of je kunt denken: “Hij heeft iets meegemaakt waardoor hij zich zo bijzonder voelt als Jezus” of  “Hij wil zich graag bijzonder voelen ter compensatie van een gevoel van minderwaardigheid”.

Of je iemand gek vindt of niet hangt vaak af van je eigen realiteitskader. Hieronder volgen een aantal populaire ‘gekke’ dingen die mensen kunnen zien of doen tijdens een psychose. Wellicht bieden deze begeleidende woorden een ingang om de ‘gekte’ wat minder gek en zelfs betekenisvol te kunnen gaan vinden.

Sharon heeft daartoe een video van Sean Blackwell in het Nederlands toegankelijk gemaakt door de tekst te vertalen.  De vertaling is met toestemming van Sean Blackwell zelf gemaakt. De oorspronkelijke engelstalige video is terug te vinden op Why You Think You are Jesus.

De bijborende plaatjes zijn ook afkomstig van deze video.

Waarom JIJ denkt dat je JEZUS bent; de spirituele ‘waanideeën’ van de bipolaire (lees: psychotische) stoornis

Volgens de psychiatrie is één van de sterkste aanwijzingen dat je aan een bipolaire stoornis lijdt wanneer je waanideeën begint te krijgen. Volgens psychiaters wordt ieder waanidee veroorzaakt door een chemische onbalans waar je hoogstwaarschijnlijk de rest van je leven medicijnen voor moet slikken.

Als je echter een nadere blik werpt op het type waanidee dat mensen hebben, zijn de meest voorkomende zeer spiritueel van aard. Ik heb al eerder enkele van deze zogenaamde waanideeën geïntroduceerd in; ‘Is bipolaire manie spirituele verlichting?’.

Deze keer geef ik weer wat ik zelf denk over wat sommige van de wortels zijn van deze waanideeën en waarom ze zo vaak voorkomen.

Zoals je zult zien, zijn de meeste van de zogenaamde waanideeën naar mijn idee geen willekeurige connecties in een kapot brein maar komen deze voort uit de complexe relatie tussen ziel en ego.

1. Je bent dood of stervend

Het meest voorkomende waanidee dat mensen hebben wanneer ze voor het eerst in een psychose terechtkomen, is waarschijnlijk dat ze dood zijn of stervend. Dat is op zich niet zo verwonderlijk want op een bepaalde manier, is dit inderdaad het geval. Zoals ik in het eerste deel van deze serie, ‘De ECHTE oorzaak van de bipolaire stoornis’,  vermeldde, is de oorzaak van een acute psychose altijd het uiteenvallen van je ego of valse zelf. Waar ik echter niet over gesproken heb, is simpelweg hoe het voelt wanneer dit uiteenvallen van het ego of valse zelf plaatsvindt.

Allereerst voel je je compleet anders; helemaal niet die zelf die je je hele leven gekend hebt. Een deel van dat zelf, is je valse zelf dat bestaat uit alle gedachten en ideeën waarvan je van jezelf weet dat ze bij je horen; het egodeel van jou.

Dus tijdens het uiteenvallen van het ego, wanneer al het valse zelf (of dit deel van een energieniveau) je eenvoudigweg lijkt te verlaten, voel je je zó anders dan hoe je je ooit hebt gevoeld dat het gemakkelijk is te veronderstellen, zoals ikzelf deed, dat je in feite dood bent of stervend.

Als je psychose zich op een gezonde manier completeert, zal veel van je valse zelf of ego sterven en waar je mee achter blijft, is een gevoel dat je veel lichter bent en minder beperkt dan je daarvoor was.

2. Je bent Jezus of een Messias

Na het denken dat je dood of stervende bent, is denken dat je Jezus of een soort Messias bent, waarschijnlijk het op één na vaakst voorkomende waanidee. Waarom zouden zoveel mensen dat denken?

Vergeet niet dat wanneer het ego of valse zelf uit elkaar valt, datgene wat bij je blijft je ware zelf of ziel is. Wanneer ons ego de controle heeft over zaken, hebben we het gevoel dat we op de één of andere manier tekort schieten. We moeten onszelf op een bepaald niveau verbeteren om ons bestaan te rechtvaardigen. Om dit te bewerkstelligen, moeten we iets worden wat we niet zijn. De ambitie van ons ego of valse zelf is om onszelf op een bijna kunstmatige manier op te bouwen.

Hoe voelen we ons wanneer dit ego wegvalt? We voelen ons perfect, grenzeloos, heilig. We ruilen feitelijk het waanidee van het ego dat we eigenlijk mislukt zijn in voor iets dat behoorlijk het tegenovergestelde is. Overspoeld door dit gevoel van perfectie en heiligheid en zonder het rationele, egoïstische brein dat ons iets anders vertelt, is het heel gemakkelijk om de conclusie te trekken dat we Jezus zijn geworden. Immers het krachtigste symbool uit onze cultuur van heiligheid en perfectie.

Niet iedereen ziet zichzelf als Jezus; mensen van andere religieuze tradities of met andere culturele achtergronden, identificeren zich vaak met een ander religieus figuur.

Mensen met de Islamitische traditie zouden zich bijvoorbeeld kunnen identificeren met Mohammed of zien zichzelf als een andere profeet. Als vrouwen zichzelf niet zien als de Messias of Jezus, zien ze zichzelf als de moeder van Jezus of de Messias.

3. Je bent alwetend

Het derde waanidee is dat we op de één of andere manier alwetend zijn.

In onze alledaagse realiteit hebben de meeste van ons het gevoel dat we eigenlijk nooit genoeg lijken te weten. Het lijkt alsof wat we ook doen, we het leven gewoon niet snappen zonder nog meer informatie. Echter, wanneer het ego uit elkaar valt, houden we de emotie en intuïtie van de ziel over die ons vertellen dat alles is zoals het zou moeten zijn en in dit moment is er een sensatie van compleetheid.

Tegelijk met deze compleetheid komt de gewaarwording van perfecte kennis; een gevoel dat je alles weet dat er te weten valt maar op de één of andere manier niet in woorden kunt uitleggen. Het is alsof je één gigantische, nucleaire Aha!-ervaring beleeft.

4. Je moet de wereld redden

Ervan uitgaande dat je je voelt als een heilige Messias en in het bezit bent van al deze perfecte, alwetende informatie… Wat valt er te doen?

De wereld redden natuurlijk! Op dit punt raken veel mensen geobsedeerd door bepaalde sociale kwesties zoals bijvoorbeeld dakloosheid, armoede, het broeikaseffect. Anderen voelen de drang hun eigen religieuze tekst te schrijven.

5. Je zit in een film

De film ‘The Truman Show’ is waarschijnlijk de meest genoemde referentie die ik gehoord heb wanneer ik mensen vroeg hoe ze hun psychose hadden ervaren. Dit komt waarschijnlijk niet als een verassing want niet alleen valt ons ego uit elkaar; onze zintuigen worden levendiger. We worden ook gevoeliger voor andere mensen en zijn beter in staat te lezen hoe ze zich voelen.

Eén van de eerste dingen die je opvallen wanneer je in een psychose komt, is dat de zogenaamde ‘normale’ mensen in je omgeving tot op een bepaalde hoogte vrijwel allemaal acteren. Ze verbergen allemaal hun ware emoties en proberen te passen in de rol die ze zich in de maatschappij hebben aangemeten.

Wanneer je de wereld op deze manier ziet, ga je gemakkelijk geloven dat je in een film zit. Vooral zo één als ‘The Truman Show’ waar iedereen overduidelijk nep is en acteert.

Toch ervaren veel mensen op hetzelfde moment eveneens de sensatie dat alles simpelweg perfect is. Gewoon zoals het is. De psychiaters, de inrichting… Veel mensen in een manie gaan zelfs graag naar de psychiatrische inrichting. Ze denken; ‘Alles komt perfect in orde met mij. Het maakt allemaal deel uit van Gods plan en alles gebeurt en ontvouwt zich zoals het bedoeld is te gebeuren.’

En op deze manier verschilt het gevoel in een film te zitten niet zo heel veel van datgene dat duizenden jaren geleden over het leven werd geschreven in de oude Hindu-inscripties in India; de Veda’s. Hierin staat beschreven dat het leven een goddelijk toneelstuk is.

6. Mensen zijn engelen of demonen

Ook al kan de ervaring zeer heilig zijn; deze kan ook zeer verwarrend zijn en vaak zijn we er niet zeker van wat we vervolgens moeten doen. Vaak zoeken we hulp. Maar wanneer we op zoek zijn naar hulp, zoeken we niet degene die de leiding heeft of naar het naamkaartje van iemand. We zoeken naar mensen die van ons zullen houden.

En om hier achter te komen, kijken we mensen recht in de ogen. Als hun gezicht open is en we zien liefde in hun ogen, zien we een engel voor ons. Maar als die persoon oordelend naar ons kijkt, analyserend, ons probeert te controleren of manipuleren of onze heilige ervaring afkeurt, zien we een demon en willen we niks met hem te maken hebben.

7. Je wordt getest door God

Voor mij was het opvallendste waanidee dat mensen hebben, het gevoel dat ze getest worden door God. En bij iedereen is deze test opvallend hetzelfde. Ga je door op het materiële niveau van deze realiteit of kies je een hogere spirituele dimensie van bestaan? En met deze keuze red je misschien alleen jezelf maar in sommige situaties voelen sommige mensen bij het maken van deze beslissing dat ze hun familie redden of zelfs de volledige planeet.

En bij het maken van deze beslissing een hogere dimensie te kiezen, zal het voelen als een vorm van rituele zelfmoord van de persoon. Maar niet alsof je je leven wilt beëindigen vanwege de pijn van het bestaan.

Het is eerder het opofferen van jóúw leven voor het grotere goed. Zoals Jezus zichzelf toestond zich te laten kruisigen in plaats van proberen te ontsnappen. Veel van dit soort pogingen lijken vrij subtiel en absurd maar andere kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dit bevestigt opnieuw mijn punt dat als je wilt proberen door een psychose heen te komen, er tenminste twee mensen aanwezig moeten zijn om je ten alle tijden bij te staan en te beschermen.

Voor mij was het simpelweg een lichtknop omzetten in een hotel wat mijn persoonlijke vernietiging zou betekenen. Mijn nicht probeerde door het raam van ons appartement te springen. En er is iemand die ik ken die probeerde iedereen die in het vliegtuig zat waarmee hij reisde naar de hogere spirituele dimensie te brengen door hoog in de lucht het toilet door te trekken.

Hoe gek al deze acties ook mogen klinken, gebruikt niemand van ons vandaag de dag medicatie.

8. Je droomt

Als we er op deze manier naar kijken, is het dan verbazingwekkend dat het leven op een droom begint te lijken? Is het verbazingwekkend dat we de realiteit gaan testen? Wanneer we een acute psychose doormaken, zijn we Alice en zijn we héél diep het konijnenhol ingegaan.

Dus om alles op te sommen; eerder dan dat we een chemische onbalans hebben door een slecht functionerend brein, representeren al deze zogenaamde ‘waanideeën’ jóúw realiteit van deze ongewone staat van bewustzijn en op deze manier zijn het helemaal geen waanideeën.

Ik zie ze zelf in feite als de geboorte van iets vrij diepgaands; de ontwaking van ons Christusbewustzijn. En zoals met alle geboortes, kan dit proces vrij rommelig en ingewikkeld zijn.

Wanneer het ego opnieuw ‘online’ komt, zijn mensen behoorlijk angstig door wat er met hen gebeurd is. Sommigen ervaren een diepe isolatie in deze wereld en hebben het verlangen terug te keren naar de andere zijde.

En dan zijn er mensen die simpelweg niet in staat zijn de ervaring los te laten. Zij hebben wat normaalgesproken ‘grootheidswaanzin’ wordt genoemd. Hierdoor herinneren mensen hun ervaring niet symbolisch als de ontwaking van hun eigen Christusbewustzijn.

Met grootheidswaanzin zien mensen hun ervaring als concreet. Ze zijn de Christus en superieur aan alle anderen.

Het is echter mijn geloof dat met liefde, ondersteuning en een beetje begeleiding mensen met deze waanideeën gaan begrijpen dat de ware kracht van de ontwaking van het Christusbewustzijn komt met het herkennen van de ontwaking van het Christusbewustzijn in anderen en het meer verbinden met andere mensen op een opener en liefdevollere manier.

En wanneer dat gebeurt, zal de spirituele evolutie van iemand met een bipolaire (psychotische) stoornis de spirituele evolutie worden van ons allemaal.

29 Reacties

 1. De reden dat ik de moeite heb genomen deze video te vertalen, is dat ik het als zeer herkenbaar heb ervaren.

  Of dit te maken heeft met ontwaking van het ‘Christusbewustzijn’ weet ik niet zeker.
  Dat is uiteraard de conclusie van de schrijver.

  Wel heb ik een vermoeden dat iedere ‘ziekte’ of hoe je het ook wilt noemen bedoeld is om een spiegel voor te houden. Wat mij betreft geef ik mijn eigen vermogen tot zelfheling liever niet uit handen aan ‘psychiatrie’ en pillen maar ga ik op zoek naar antwoorden in mijzelf.

  Dat is een proces waar niet iedereen begrip / geduld voor op kan brengen.
  So be it.

  Ik kan iedereen de video’s van Sean Blackwell aanraden op;
  http://www.youtube.com/bipolarorwakingup

 2. Wat een mooi arikel is dit zeg. Het is precies zoals ik het ervaren heb.

  Ik lijdt zelf ook aan de zogenaamde ‘bipolaire stoornis’ en heb al deze ‘bewustwordingen’ ook meegemaakt en het lezen van dit artikel is voor mij echt een ‘Aha-erlebnis’ en slaat bij mij in als een bom.

  Ik heb het artikel overgenomen op mijn website met een link naar het originele artikel, ik hoop dat het ok is en als dit niet goed is, zegt u het maar en dan verwijder ik het, maar ik vond het een zeer interessant artikel voor mijn leden, vandaar dat ik het heb overgenomen.

 3. Wat een herkenning!!! Eindelijk kan ik wel zeggen, na tien jaren
  zoeken. De omschrijving is perfect, en de opluchting is zeer groot.
  Graag zou ik in contact willen komen met mensen die dit ook hebben ervaren, om in een gesprek van mens tot mens die ervaring te kunnen delen.

  Het is echt ongelovelijk, maar de stukjes van de puzzel zijn eindelijk voor een groot deel op hun plek terecht gekomen van een inderdaad groot Goddelijk plan.

  groet van Catharina.

  • Ik lees je reactie van alweer enkele jaren geleden toen je behoefte had om spirituele ervaringen te delen.
   Het lijkt mij ook leuk om met anderen over mijn vergelijkbare ervaring te praten. Sta je hier nog voor open of heb je tips voor mij?

   Groeten
   Frank

   • Beste Frank, lees eens ‘Psychose Anders Netwerk’ (zie tabblad bovenin) en schrijf een mail. Je kunt ook proberen het forum leven in te blazen (zie rechtsboven). Als je ervaringen anderen zouden kunnen verder helpen dan horen we die graag.

 4. Ik heb een vriendin die waarschijnlijk dit allemaal doormaakt, en zij gelooft dat het echt is. Ik luister alleen maar, en neem haar serieus en maak me zorgen. Ze is alleen op de wereld, heeft nu medicatie gekregen. Ze heeft een kind.. wat als het misgaat, met de ideeen?

  • Hallo Anoek,

   Dit soort situaties geeft aan hoe betrekkelijk soms het psychose-anders gedachtegoed kan zijn. Het enige dat ik je kan aanraden is misschien te proberen om haar denkbeelden te vergelijken met die varianten die hier genoemd worden en misschien kun je een ingang bij haar krijgen door haar zover te krijgen dit artikel te lezen.

   Wat zijn de achtergronden van haar huidige situatie? Waarom heeft ze die beelden gekozen? Wat levert het haar op? Is het misschien een reactie op haar eenzaamheid?

   Veel sterkte

   • Ja.. inderdaad eenzaam, een mooie meid, met veel pech door verkeerde keuzes uit eenzaamheid en verlatenheid.

 5. Die beelden.. ze is christelijk, en heeft veel gelezen, en ik denk dat veel van die dingen ook in de bijbel staan, die ze ziet, spreekt met Jezus, bruid van Jezus, met G’d en de heilige geest waar zij over spreekt, (ik ben niet christelijk) ruzie met jezus, en sterven, en uit haar lichaam treden, met jezus praten en wegvliegen..
  ze heeft geen fijn leven gehad, en nu gaat het mis, ik heb gezegd dat ik haar geloof. Maar het is een Psychose.. ze is

 6. Ik heb het gehad. Bij een psychose wordt je weer bang, dan maar weer leuk in je eigen wereld en dan denk ik dat ik god ben, maar in de fantasiewereld denken we dat we dat zijn, heilig. Ik werd toen vaak bang toen ik een pre-psychose zat. Het enige leuke aan de ervaring was dat ik dacht dat ik hoogbegaafd was, wat niet het geval was, maar de rest was niet fijn.

 7. Sorry hoor, maar bovenstaande info is een regelrechte aanklacht jegens de Bijbel en God en Zijn Kinderen die volgens Zijn Woord willen leven.
  Wat een bull zeg!!!

  Natuurlijk is het raar en is er sprake van een psychose wanneer iemand werkelijk denkt dat hij of zij Jezus of wie dan ook is en als iemand de controle verliest; zeker waar.
  Maar ga niet waarachtige Christenen bang maken dat ze een psychose hebben als ze volgens Gods Woord willen leven en hun leven geven aan God.

  Dit is een te wereldse uitleg; de Bijbel is mijn enige echte referentiekader; de rest is slechts ‘mensenkennis’ in mijn ogen.

  • Wij als mens kunnen niet overal een punt achter zetten. De wetenschap denkt het allemaal te weten, maar neem niet alles letterlijk. Iedere ziekte of aandoening is een gevolg van oorzaak. Medicatie onderdrukt alleen maar, met als gevolg dat vele mensen die in een psychiaterie terechtkomen er niet meer uitkomen. Mijn beste kameraad had ook een psychose, we hebben hem eruitgehaald nadat de dagelijkse dosis medicatie was opgelopen tot 6 pillen.
   Wij hebben hem gesteund en geholpen, zeker niet zot verklaard.
   Nu is hij volledig weer de oude.
   En dit beste mensen, is zonder medicatie. Een psychose is een fase waarin men terug gaat naar de kindertijd. Ze ervaren alles weer als kind. Laat ze doen, zorg dat ze steun krijgen, argumenteer niet met hen. Je zal zien dat die ze automatisch beter worden.
   Geloof in de kracht van jezelf, niet door chemische middelen te gebruiken.
   Alles heeft een reden, probeer niet overal te diep op in te gaan.
   Bepaalde vragen kunnen we als mens niet verklaren.
   Simpel voorbeeld: Van een klein zaadje tot een reusachtige boom van 3000 jaar oud. 🙂
   Ik wens iedereen die dit heeft het allerbeste toe. Laat je zeker niet doen door een dokter.
   Moesten de dokters echt mensen willen ( niet allemaal ). Zou het dan zo duur zijn? Ooit al een dokter gezien die in klein autootje rijd.
   Wordt tijd dat de mens eens wakker geschud wordt!
   Nieuwe tijd, nieuwe generatie = nieuw begin
   Er is nog veel werk aan, samen kunnen we alles. 😉

  • joke,

   We hebben allemaal recht op een psychose, de een individueel, de ander collectief. Psychiaters hersenspoelen 1 op 1, kerken en hun boeken verspreiden hun waandenkbeelden vaak in een groep.

   • Een psychose is vaak de diagnose omdat mensen als ze iets meemaken zich nog niet exact en helder kunnen uitdrukken. Dit gebeurt juist vaak indien voor de eerste keer iets meemaakt, dat volgens mensen niet mogelijk is. Vaak is het stelsel waarop men zich later baseert dermate complex, dat het ook heel lang duurt voordat je dingen simpel en makkelijk uit kunt leggen. Hier kunnen namelijk ook andere wetenschappen aan te pas komen dan de psychologie en is het juist de massa die moet bepalen of iemand in zijn denkbeelden gelijk heeft. Dit kan op zich volkomen los staan van wat zich vele jaren daarvoor heeft afgespeeld. Hier zit dus ook het moeilijke gedeelte van het verhaal, de hele omgeving is namelijk per definitie bijzonder ongerust indien men een zeer moeilijke ervaring achter de rug heeft. Geestelijke verzorgers zowel sociaal psychologisch als in de kerk en overige tempels dienen zich daarom onafhankelijk op te stellen bij bijzondere ervaringen. De mensen die iets dergelijks namelijk nog nooit hebben meegemaakt en ongelovig waren, kunnen namelijk als eerstelingen van de geest beschouwt worden, want daarvoor waren ze er nog niet mee in aanraking geweest. Hier zwijgen kerken namelijk vrijwel per definitie. Het is moeilijk om in dergelijke gevallen nuchter te blijven, ook voor de mensen er om heen.

 8. Beste Joke,

  Ik zie geen aanleiding in dit artikel om christenen bang te maken. Het is wel een feit dat religieuze thematiek nogal eens wordt gebruikt bij sommige mensen die een psychose doormaken: soms met positieve en soms met negatieve gevolgen.

  Je zo sterk voelen als, of denken het contact te voelen met Jezus of God kan heerlijk voelen, maar soms kun je je juist weer heel klein voelen ten opzichte van Jezus en God en kun je misschien bang worden omdat zij – binnen het christelijke denkraam – immers alles weten van wat je denkt en doet.

  Als je je dan bijvoorbeeld schaamt of schuldig voelt dan kan een onaangenaam gevoel van paranoia veroorzaken.

  Religie biedt nu eenmaal nogal wat ruimte voor interpretatieverschillen. Het is tevens een erg teer onderwerp omdat je echt snel morrelt aan de geloofsovertuiging van iemand, wat gelijk staat aan het morrelen aan de realiteitsbeleving van iemand.

  En een kenmerk van een realiteitsbeleving is dat iemand ook écht ervan overtuigd is dat de wereld zo in elkaar steekt, waardoor alleen al het bevragen van bepaalde elementen in deze realiteit als een persoonlijke aanval kan worden beleefd.

 9. Ik begrijp werkelijk niet dat iemand aanstoot kan nemen aan een (kennelijk) zo algemeen voorkomende gedachtegang / interpretatiefout / ‘gestoordheid’ of hoe-je-het-ook-wilt-noemen.

  Wat Sean Blackwell -volgens mij- alleen maar wil zeggen met zijn video, is dat de zgn. ‘waandenkbeelden’ van mensen die een ‘psychose’ doormaken behoorlijk veel overeenkomsten vertonen.

  En ZEKER NIET dat iedereen die het woord van God volgt gek is.

 10. Hallo lieve mensen van psychose anders,

  Heb op school een film bekeken van Victoria Deluxe. Alhoewel er niet gesproken wordt over de andere kant van psychosen zelf is het wel een knaller van een aanklacht tegen de huidige werking van de residentiele psychiatrie.

  Daarom wilde ik dit toch even posten.
  De film noemt “Ik zeg altijd de waarheid, maar niemand gelooft mij”
  http://www.victoriadeluxe.be/docwaarheid
  http://www.studioskoop.be/detail.php?film=394&week=huidig

  ps
  Nog steeds verlang ik ernaar om spirituele samen te leven zonder geld.. Iemand tips ?

  http://www.victoriadeluxe.be/docwaarheid

 11. […] Reacties Tom opPsychotische Denkbeelden en Hu…Brighid opOver Onseva opOver Onseva opPsychose: Vriend in Vermo…Mardjana […]

 12. Super Sharon….het brengt me allemaal weer terug op mijn spirituele pad na die ellendige depressie die volgt op een manische psychose…Top. Dank je wel

 13. Prachtig artikel, Sharon, veel dank voor het vertalen.

  Joost schreef “Als iemand denkt dat hij Jezus is, dan kun je denken: “die is gestoord”, of je kunt denken: “Hij heeft iets meegemaakt waardoor hij zich zo bijzonder voelt als Jezus” of “Hij wil zich graag bijzonder voelen ter compensatie van een gevoel van minderwaardigheid”.”
  Je kunt ook denken dat hij of zij zich bewust is geworden, mogelijk juist als gevolg van het doormaken van een knelsituatie, van het ‘hogere bewustzijn’ in ieder van ons. Die kern in ons die liefdevol en wijs is.(Ook wel het ‘Christusbewustzijn’ genoemd).
  Als je wereld instort (als het ego instort) kan iemand m.i. juist in contact komen met dat pure stuk in elk van ons, dat meestal verborgen zit onder rotsvaste overtuigingen en bekommernissen om praktische wereldse zaken en belangen. .

 14. […] berichten Hallucinaties: de visioenen en stemmen van schizofrenie en de bipolaire stoornisPsychotische Denkbeelden en Hun Mogelijke BetekenisAfbouwen en Botsing met LithiumprotocolHet stilzwijgen na genezing van 'ongeneeslijke psychiatrische […]

 15. Afgelopen najaar, winter heb ik dit zelf ervaren.
  Ik was 3 keer per week in de kerk te vinden, wilde er blijven slapen.
  Voelde me inderdaad verlicht en gelijk Paulus de wereld in te gaan.
  Het was als in een overdrive, nu nog maar gecontroleerder, wandel ik deze weg in Christus. Ik voel me geen Jezus (meer) maar na mijn doop vorige maand ben ik nog steeds mijn weg aan het volgen.

  Heilige Geest, psychose, ik noem het: Door God geroepen.

  Herkenbaar stuk maar toch, het onzichtbare zichtbaar is voor hen die geloven.

  • Beste Brian, ik ben blij dat je je zelf nu lekker voelt. Je moet echter niet vergeten dat het vasthouden aan een andere naam door de maatschappij, voorkomt dat de geestelijke leer, niet verder komt.Wat God is weten we niet, we weten alleen wat we kunnen meemaken en dus soms, welke weg we moeten volgen. De psychiatrie wil geld blijven verdienen, ook binnen in het Christendom.

 16. ik zeg kroon chakra en de heilige geest.
  ik ben de derde.
  hey triniteit!
  als je ge-intreseert bent in mijn ‘pschygose’
  ik heb facebook :p

 17. Leuk stukje geschreven. Klinkt mij heel erg bekend in de ogen/ oren. Ik heb ook meerdere psychoses gehad en het begon als een vloedgolf vol van liefde. Ik kreeg de hele evolutie van God en de mensen te zien vanuit het begin de maya’s en de Egyptenaren. Hier werd uitgebeeld dat de mensen alleen en altijd God maar verkeerd begrepen hebben en altijd alleen maar op deze planeet ”hebberig” zijn. Ik ben in mijn psychoses verschillende talen gaan leren voor ”God” en zag mezelf als ”de heilige geest” ik ben de taal van gevoel gaan leren ”tongentaal” en de taal van de mega pixels ”televisie en computerspelletjes” ik dacht dat ik ”de taal van de ogen” doorhad en dat ik het alziende oog had. Na verschillende codes die ik in mijn psychose dacht te snappen, was mijn doel om alle mensen op deze planeet te redden. Ik heb een keertje een buitenaards wezen bij mijn bed zien staan. Ik vroeg om kennis van alles te snappen.. daarna vroeg ik hetzelfde aan ”God” ik voelde alle punten in energie banen door me heen stromen wat samen houdt met een dans. Er werden verhalen gevisualiseerd, een soort van sprookjes over oneindige megapixel vanuit de televisie en computer als uit het paranormale. Ik dacht dat ik met televisie en radio kon communiceren… dat er boodschappen werden gegeven vanuit de illuminatie. Deze wordt gestuurd door een heel team en onderdrukken de mensen. Altijd verlies ik het op een haar na. De wereldtaal in mijn psychose is Engels. Na mijn psychose raak ik steeds meer puzzels kwijt. Zo ook taal en topografie. Ik wil voor iedereen een typografisch geheugen voor iedereen ontwikkelen en een talenknobbel zodat er geen misverstanden meer zijn en ook geen oorlog. Ik herinnerde me na een psychose dat ik als kind van 6 het ”kwaad” al gezien had. Ik heb van 0 tot 6 de vierkante megapixel al gekraakt. Het oneindig geluid vierkant was een machine geweer uit de toekomst. Deze wilde de wereld vernietigen omdat ik de reïncarnatie ben van misschien wel Hitler. Ik wilde ook wel mensen resetten maar dan op een positieve manier niet om een wereldmacht te beginnen. Mijn intentie is Dat iedereen met lichaamstaal en telepathie elkaar begrijpt. Elke keer als het moment daar is word ik weer opgenomen en kreeg ik geheugenverlies. Ik was eens bij een psychiater en die had een talenknobbel en was heldervoelend. Ik was best jaloers op hem maar we snapte elkaar op bijna eem telepatische manier. Hij wilde me verwarren en me wissen maar ik zei:”en ik vergeet niet meer”. Eenmaal weer opgenomen kreeg ik de doos van pandora te zien. Dat is een vierkant maar als jij open gaat krijg je een wereld in het rond te zien. Waar de tastbare onhandigheden stoppen gaat deze door in de ronde megapixel. Hier bleek dat ik een gevallen engel ben. Ik kreeg het gevoel dat ik bijna bij God was maar kom er nooit. Wel zag ik de duivel. Hij zei dat ik mezelf in de spiegel moet aan kunnen blijven kijken. De overleden mensen komen ook eerst bij hem en moeten dan in de spiegel des oordeel kijken. Dan pas mogen ze naar God. Hij liet me zien dat ik in dit leven een tijdje zonder mijn zoon zou moeten zijn want hij heeft een heel belangrijke functie in mijn hart. Mijn zoontje was ook laat met praten en voor hem ben ik de andere talen gaan spreken of herinneren. Ik zag hele mooie deomen die ik zelf figureerde en ik ben in mijn psychose componist, schrijf ik de bijbel en ben regiseur. Het lijkt wel of er een bloek is uitgesproken over onze stamboom. Alle zonen van mijn opa kregen zonen alleen mijn vader kreeg dochters. In mijn paychoses heeft hij vaak genoeg gezworen op ons terwijl hij loog. Hij kreeg een goedlopend bedrijf ging sport auto’s rijden. En in mijn psychose houdt hij de leiding in zijn wereld. Hij weet hoe hij mijn geheugen moest afpakken. Ik kreeg in mijn dromen de mogelijkheid om mensen hun wensen uit te laten komen. Dit omdat ik de doos van pandora geopend heb. Dat was best bijzonder want ik kreeg de plagen van GOD over me heen. Ik gaf alleen maar liefde in het rond maar de mensen pakte alles af en ik voelde me leeg en uitgeput. Ik zag dit in mijn dromen (Ronde megapixel) elke keer als mijn familie schold met GODVERDOMME of als mijn vader loog leek het net of ik met een mes gestoken werd. Mijn opa heeft zijn eerste kind misbruikt en heeft haar ”heilige graal” bij haar afgepakt. Daarná kreeg hij 5 zoons waarvan alleen mijn vader, het 2e kind, dochters kreeg. De oudste dochter was goed in communicatie de tweede was meer een dromer(ik). We kregen een zon en een maan in onze slaapkamer. De jongste die de maan kreeg wilde graag de zon zijn. Ze was altijd een beetje jaloers. Later in psychoses kwam dit weer naar voren. Ik dacht dat ik de godin van de verleiding was. Nam drugs tot me, zag filmpjes en beelden als ik drugs tot me nam, maar ergens denk ik dat ze wel een betekenis ergens hebben. Mijn zoontje heeft wel eens gezegd dat hij mij uitgekozen heeft en een muntje voor mij betaald heeft(schattig ) en ook dat in de televisie hele enge mannen zitten die mijn ziel vroeger toen ik ziek was, wilde. Ik heb verschillende diagnoses gehad, van ADD tot bipolair en nu schrizoaffectief maar ik heb sinds juni nu nieuwe medicatie en ben meteen vrijwilligerswerk bij de verslavingszorg gaan doen, ben nu ook 3 maanden van de alcohol en krijg nu eindelijk weer gevoel na een jaar stil te hebben gestaan toen ik andere medicatie kreeg.. nu herinner ik me steeds meer van mijn spychosea en dat doet me goed. Ik wil er misschien wel een boek over schrijven. En ondanks ik heel laag scoorde bij iq tests omdat ik de dag daarvoor beiden keren drugs gebruikt heb wil ik mijn fantasie met de wereld delen. Heb nog zoveel meer te vertellen… hoop dat jullie het een leuk stukje vonden 😊

 18. Hoe bestaat het 🙂 Eindelijk erkenning van de reis die ook heb meegemaakt. Moest ervan huilen, door de herkenning en blijdschap. Zelfs de vergelijkingen en conclusies zijn dezelfden (Alice in Wonderland bijv.) Dank voor de vertaling. Het zou helpen als dit verhaal bredere aandacht krijgt. Zelf heb ik tweemaal een psychose meegemaakt (1e keer heftiger dan de 2e) en ook ik kan gewoon zonder medicatie door het leven. Wel heb ik gevoel dat ik de reis door interventie met medicatie nooit helemaal af heb kunnen maken… Tips zijn welkom.

 19. De foto van de jongen en het meisje op de spoorrails beeld het onderwerp en artikel prachtig uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: