Contact

Je kunt contact met ons leggen door een mail te sturen naar een van de onderstaande mensen. Als je in contact wilt komen met andere gelijkgestemden dan is het verstandig om eerst een blik te werpen op de pagina ‘Psychose Anders Netwerk‘. We zijn geen hulpverleningsorganisatie.

Joost – oprichter site – algemeen – verzoeken tot contacten met Psychose Anders Netwerk – voorlichting

Contact met Christina–  algemeen – voorlichting – begeleiding – afbouwen medicatie – spiritualiteit – werken met het lichaam en emoties – auteur van nieuwsbrief ‘De Helende Geest‘ – ervaringsdeskundig gastdocent.

Sharon – algemeen – ervaringsdeskundigen

Annemiek – voorlichting – medicatievragen – traumaverwerking

Roos –   psycholoog en onderzoeker, ervaring  met post-partum psychoses en manie –  voorlichting voor patiënten, vrienden/familie en hulpverleners.

Steven – voorlichting en holistische begeleiding vooral voor mensen in Vlaanderen

Tim – voorlichting – korte begeleiding – gezinsfactoren – jongvolwassenen – contact voor ervaringsdeskundigen

psychoseanders.jpg

43 Reacties

 1. Wow wat fijn dit. Ik dacht zijn er nou nergens mensen die door hun psychose(s) ook niet wakker zijn geschud?

 2. hoi, ik ben 30 jaar.

  In 2010 rond kerst verklaarde mijn huisarts dat ik arteriites temporales heb dat is een ziekte die boven de 50 voorkomt bij mensen. Ik zei: “dat heb ik niet dat komt door de medicijnen die jij mij hebt gegeven”

  Maandag en vrijdag was ik bij hem bloed prikken toen belde hij mij in de middag dat ik moest komen kreeg recept 30 mg prednison 2 wekenlang ik wist niet wat dat was in de begin op internet gezocht toen zag ik als je die tabletten niet neemt dan word je blind; ik slikken 2 weken erna kreeg ik 2 keer 30 mg prednison toen raakte ik in een psychose: ik vertrouwde niemand meer zelf mijn familie niet.

  Overal waren zenders, camera’s en interpol. Ik dacht dat zelfs de tandarts zender geplaats had. Zo idioot dacht ik. Nadat ik dacht dat mijn schoonfamilie me vergiftigd had ben ik opgenomen en na 2 keer opname ben ik weggerend en daarna kreeg ik van een psychiater 30 mg zyprexa.

  Tijdens een opname in het ziekenhuis in april vorig jaar kwam eruit dat er niets van arteritis temporales. Op de MRI scan hadden ze 2 keer niks gevonden: bloed was ook goed. Ik ben toen gestopt met zyprexa en heb niemand wat verteld.

  In het begin was ik bang omdat de pschychater zei dat dat aangeboren is en terug zou krijgen zonder zyprexa. Ongeveer twee weken erna voelde ik me steeds beter en beter. Ik werd ook niet meer dikker en ik praatte weer. Ik ben ook op vakantie geweest en ik heb niks gezegd.

  Nu heb ik sinds april een nieuwe psychiater. Toen ik zei dat ik was gestopt, zij hij: “Nee, doe normaal kan je niet doen”. Toen ik zei dat ik al één maand lang gestopt was, moest ik meteen weer beginen met 15 mg omdat ik anders de psychose terug zou krijgen.

  Hij weet niet dat ik al vanaf april 2010 (het is nu februari 2011) niet meer slik en mijn bewijs is dat ik al die tabletten bewaard heb. Ik ben helemaal niet psychotisch.

  Ik voel me alleen niet lekker over wat er allemaal gebeurd is. Ik kan me allles herinneren alleen niet hoe ik zo idioot kon denken en zelfs een einde aan mijn leven wou maken. Godzijdank deed ik dat niet. Ik was toen zelfs bang dat ik zou overleven zonder benen waardoor ik niet kon vluchten….

  Ik ben blij dat ik geen tabletten meer slik buiten 8 maanden alleen Temazepan, 20 mg, meer niet.

  • Ik heb je reactie gebruikt in een speciaal artikeltje dat ik gewijd heb aan de psychose-opwekkende effecten van Prednison op https://psychoseanders.wordpress.com/2011/06/07/psychotisch-worden-door-prednisol/

  • wat over mensen die weigeren alle medicatie, en ook toch nog regelmatig deze verwarrende psychosen krijgen, elke 1, 2 of 3 jaar?

   • hoi,
    ik ben 31 jaar en heb net een derde psychose achter de rug. De angst overvalt mij bij het gedacht dat ik nooit meer de oude ga worden. ik ben zo moe en kan huilen bij het idee dat ik altijd zo moe ga blijven.

  • hoi van dijk,

   ik ben youri 27.
   ik las je bericht en het lijkt op van mij..ik zou graag met je in contact willen komen zou je me toe willen voegen op msn?[red: via emailadres Joost op Contact-pagina bovenin; bericht is doorgestuurd naar van Dijk. Je kunt ook eens kijken of het Psychose Anders Netwerk iets voor je is]

   bij mij zit me ook het 1 en ander niet lekker van dingen die er gebeurd zijn en ook ik dacht dat mijn ex schoonfamilie mij wou vergiftigen enz..
   voeg me anders toe als je wil groetjes youri

  • Mijn moeder had beenmerkanker.toen ze uitbehandeld was kreeg ze allren n hoge dosis dexametason.ze kreeg psuchotische verschijnselen!mn huisarts bevestigde dat dat kon bij oudere mensen bij dit medicijn.ik heb mn mam gezegd dat ze die troep moest weggooien.ze is er toen mre gestopt en t ging geesyelijk weer goed.gelukkig maar andets was ze in n psychose hangend gestorevrn.nu heeft xe waardig naar t eind kunnen gaan.

  • Zyprexa is je reinste vergif…het is algemeen bekend bij de psychiater dat de bijwerkingen verschrikkelijk zijn..je komt aan in gewicht (140 kg in mijn geval, terwijl mijn normale gewicht 90 kg moet zijn en ook is…ik ben 1.90 m lang)..dit middel mag alleen tijdelijk voorgeschreven worden in zware psychosegevallen als noodmaatregel.(ik was een periode in de war rond 1997…vervolgens hebben ze mij jarenlang als een zombie laten rondlopen.) Eind 2013 ben ik gedotterd (6 stents) en is er een hartzakontsteking vastgesteld..ten gevolge van langdurig Zyprexagebruik. Mij was niets verteld omtrent de meerdere bijwerkingen..ondanks dat het in hun eigen richtlijnen vermeld staat.
   Drugsgerelateerde psychoses zijn altijd tijdelijk en hebben niets met sychofrenie te maken.Toch wordt het als middel voorgeschreven door onwetende kwakzalvers die als sociaal verpleegkundige werken bij allerlij instellingen. ( ja..ik weet dat alleen een psychiater die rotzooi mag voorschrijven, maar die lieden gaan uit van de bevindingen van sociaal verpleegkundigen die kwetsbare mensen als proefkonijnen gebruiken.Geef een gezond mens antipsychotica en verdomd..hij/zij krijgt dezelfde symptonen als een sychofreen.
   Reden? geld…….en de farmacheutrische industrie is machtig.
   Wordt geen proefkonijn !Mijn moeder gebruikte overigens periodes prednison en verloor duidelijk haar gezonde verstand..ik heb het vermoeden dat ze er daadwerkelijk psychotisch van is geworden.

 3. Ik heb een keer iemand ontmoet die ook door Prednison gebruik in een ‘psychose’ terecht kwam.

  Je verhaal lijkt weer op het geijkte pad dat doorgaans gevolgd wordt. Een bijwerking van een ‘medicijn’ wordt geïnterpreteerd als een ziekte waarvoor ook weer ‘medicijnen’ beschikbaar zijn.

  Fijn dat je er voor het grootste deel vanaf bent…

  Maar ik dacht eigenlijk dat het in de medische wereld algemeen bekend was dat je van Prednison in sommige gevallen ‘psychotisch’ kan worden? Waarom wist die psychiater dat niet?

 4. hoi petra die psychater zegt dat ik gewoon dat ik psychotische ben en zonder zyprexa ik weer hezelfde zou meemaken ik zei al paarr keer voel me goed alleen slaapslecht en wil minder zyprexa daarop andwoord hij dat komt door zyprexa 30 mg en die moet je zeker nog 1 tot 2 jaar slikken je mag nooit stoppen maar ze hebben het eindelijk door denk ik heb nieuwe psychater en vermoed dat die dat doorggeven heeft maar boeid mij niet ik ben godzijdank niet pscychotische ben heb alle contackten verbroken met hun nou moet 2 maanden wachten voor afspraak nieuwe psychater maak me niet uit heb alle tyd doet allen pijn dat ik zo idioot gedachten had en niet meer in de werkelijkheid leefde ben godzijdank genezen en heb ik zelf voor gezorgt alleen slecht slapen 20 mg temazipan en geen een medicijn komt er bij mij niet meer in nooit meer ben nou ook gelukig afgevalle ik was dikker en dikker aan worden en praate niet veel maar heb me bewijs dat ik door prednison ziek ben geworden

 5. Wow door de site psychose anders kwam ik opee ns op het idee van een site depressie anders voor de volgens mij moedige mensen die de diepste diepten van het bestaan aandurven.
  Nou ben ikzelf door een psychose gegaan, maar ik ervaarde zowel aan de lijve alsook doormiddel van echt depressieve mensen hoeveel misverstanden er heersen mbt tot dit vaak miskende fenomeen.
  Het had enige tijd geleden dan ook niet veel gescheeld of ik had naast mijn antipsychotica ook nog eens antidepressiva voorgeschreven gekregen. Door deze site besefte ik dat ook een depressie een veelzeggende en byzondere ervaring is die maar weinig mensen aandurven.
  Gebrek aan diepgang misschien in onze vaak zo oppervlakkige maatschappij.
  Ik beschouw een depressief mens dan ook als een diepzeeduiker die de verborgen schatten wil vinden en naar boven halen die erop wachten onthuld te worden.
  In elk geval wil ik me daar sterk voor maken dit aspect van een depressie nader te belichten.
  Daar veel van de behandelmethoden te geforceerd zijn, al heeft men de oprechte intentie iemand weer naar boven te halen maar net als een diepzeeduiker die te snel stijgt treedt er juist dan vergiftiging op doordat iemand niet kan acclimatiseren.
  In elk geval vindt ik dit de moeite waard om voor te gaan, mede dankzij deze site en haar benadering.

  Dankgroet,

  Boomvader Ruerd

  • Hey,

   Ik heb ook een psychose gekregen na gebruik van prednison!
   Ik dacht ook dat overal zenders zaten dat ze een complot tegen me hadden gesmeed.
   Dacht dat ze me wouden vergiftigen, zag dingen die er niet waren.
   Dacht dat bepaalde uitzendingen op tv speciaal voor mij waren bestemd.
   En nog veel meer vreemde gedachten.

   Ik was erg suicidaal en heb 4 pogingen gedaan.
   Ben al met al een jaar opgenomen geweest.
   Nu sinds 6 week ong. weer thuis.

   Valt me wel zwaar om nu je leven weer op te pakken, heb moeite met accepteren wat er allemaal gebeurt is.
   En ben erg bang om weer psychotisch te worden.

   Hoe zit dat met jullie?

   Vr. groet Sandra

   • beste Sandra,

    Angst is een slechte raadgever.
    Wat mij geholpen heeft na mijn 1e psychose:
    Probeer een dagritme te creeren.
    Ga fietsen of maak wandeling in de natuur ook al heb je geen zin.
    Elke dag een boodschap doen
    vast tijdstip uit je bed komen wassen en aankleden.
    neem een bepaalde tijd om de psychotische ervaringen te overdenken
    schrijf ze desnoods op in een speciaal daarvoor bestemd schrift.
    Als je werk hebt probeer heeeel langzaam op te bouwen
    Probeer weer onder de mensen te komen en maak kontakt
    Slik geen medicijnen die onderdrukken eet gezond eten
    Het kan lang duren voordat je zoiets verwerkt heb en vooral het onbegrip wat je kan ervaren van mensen uit je omgeving
    Als je graag sport is dit ook een uitstekend middel ook om met mensen in kontakt te komen

    Het zijn voorbeelden die ik zelf toegepast heb en die mij nog steeds van pas komen misschien heb je er wat aan

    Hartelijke groet
    irma mulder

 6. Hallo het is toch anders gegaan als ik dacht, heb dit weekend mijn weblog http://psychiatrieanders.wordpress.com/ gestart om mijn kijk op de psychiatrie kenbaar te maken.
  Maar bedankt dat jullie me op het idee brachten, dat het anders kan.

  Mvrgr,

  Ruerd

 7. Goedemiddag,

  Ik heb een vraag. Ik kamp al 3 jaar met een bipolaire 1 stoornis en ben onlangs weer stabiel. Ik vind deze site geweldig en zou graag mezelf op basis van dit gedachtegoed, eventueel met hulp van altnernatieve therapeuten helemaal van medicatie en de reguliere psychiatrie willen vrijwaarden. Ik heb nog een RM tot 22 augustus. Ik heb onlangs aangegeven bij de psychiatrie dat ik geen lithium meer slik. Ze vonden dat vrij onverstandig en adviseren me een zelbeschikkings RM in te vullen ofzo. Ik wil dat niet. Ik wil goed op mezelf letten en eventueel in nood zyprexa gebruiken. Hebben mensen ervaring hiermee? Wat kun je tegen de psychiater zeggen? Ook mijn ouders zouden het niet snel eens zijn als ik de ambulante psychiatrie niet meer bezoek. Ik wil best heen maar geen medicatie. Om de door jullie bekende redenen. Ik slik nog wel antidepressivum en wil hier ook vanaf. Maar ben bang weer depressief te worden als ik stop. Heeft ook hier iemand tips voor?

  Alvast hartelijk dank

 8. Hoi Emilie,

  Zoals je begrijpt ben ik geen arts en kan ik geen medische adviezen geven. De vraag rondom dit onderwerp is echter of psychische problematiek behoort tot het domein van de medische, lichamelijke wetenschap in de vorm van de psychiatrie of eigenlijk meer thuishoort in de wereld van het niet-lichamelijke, namelijk de geest.

  Deze site heeft als uitgangspunt dat een geestelijke benadering geschikter is dan een lichamelijke, medische aanpak. Een medische benadering via hersenactiviteit beïnvloedende medicatie is idealiter alleen gepast als een soort noodrem. In die zin zou het gebruik van een antipsychoticum bij noodgevallen een idee kunnen zijn. Sommige mensen adviseren zelfs een minder schadelijke variant pillen, namelijk kalmeringsmiddelen.

  Je schrijft dat je een RM gehad hebt, en die zul je vast niet voor niks gekregen hebben, veronderstel ik maar. Het is dus wel oppassen om niet dezelfde ‘fouten’ te maken als voorheen. Bij het afkicken van psychaitrische drugs kun je allerlei afkickverschijnselen krijgen waar je rekening mee kunt houden, vandaar het advies om rustig af te bouwen.

  Daarnaast lijkt het me van belang om geen gekke te doen wat betreft slaap-waak ritme. Ook is het verstandig om je niet te verliezen in ‘internet-mind-chopping’ zoals ik het wel eens noem, waarbij ik dan doel op het verschijnsel dat je door al die kleine stukjes informatie (via linkjes, facebook, twitter, google etc.) ook wat ‘gefragmenteerd’ kunt raken waardoor je het hoognodige kalme, rustige contact met je innerlijke wijsheid moeilijker kunt handhaven of terugvinden.

  De oorspronkelijke ‘uitdagingen’ die tot je RM hebben geleid zullen ook weer aangepakt moeten worden. Dat is vaak ook niet makkelijk, zeker niet als je een tijdje ‘uit de roulatie’ bent geweest.

  Jij bent zelf de baas over je lichaam en als jij wilt afkicken dan heb je dat recht – en zeker na afloop van je RM – en het inzetten van verplichte meditatieve momenten kan zinvol zijn, evenals het schrijven over je wereld, waarbij de kunst van het tijdelijk niets-doen soms een zeer complexe, maar erg nastrevenswaardige kan zijn.

  Mocht je besluiten verder te gaan met afkicken dan bied ik je via deze site de mogelijkheid om je ervaringen te delen met andere lezers, zoals bijvoorbeeld Q en Sharon dat hebben gedaan.

  Succes met het maken van een keuze!
  Groeten,
  Joost/Psychose Anders

  • Ik wil nog even opmerken dat een RM soms wel voor ( bijna) niets kan worden gekregen, voor gevaar voor maatschappelijke teloorgang of voor gevaar voor zelfverwaarlozing

 9. Zelf heb ik goeie ervaringen gehad met wandelen en dan vooral met het aandachtig wandelen,je aandacht op wat je voelt.
  Het goed voelen van je voeten en hoe je loopt,het zorgt ervoor dat de energie naar beneden gaat en dat je hoofd daardoor tot rust komt.

  Wanneer je gedachten krijgt over wat je allemaal wel niet kan doen,zoals je tuin verbouwen en inderdaad willen kopen, laat die gedachten er gewoon zijn maar ga er niet op in of geef er niet aan toe.

  Mijn ervaring is als je de slinger naar manisch kan voorkomen de andere kant ook minder wordt naar depressief.

 10. Beste Joost en Brighid. Dank voor jullie reacties en tips!

 11. Fantastisch deze website!!! Past helemaal bij deze tijd. Ik had deze opvattingen en ideeen ook altijd al over psychoses en zogenaamde geestesziekten, die in wezen helemaal geen ‘ziekten’ zijn in de ‘normale’ betekenis. En dat er ook serieus naar gekeken kan worden met aandacht voor de symptomen en alles wat erbij komt kijken. Ipv de bekrompen, onbewuste, meer schade berokkende, arrogante, misplaatste, huidige westerse geneeskundige opvattingen dat mensen die hiermee te maken krijgen idd niet ‘normaal’ en ziek (gek) zijn. Ik heb dat altijd zo gemeen gevonden!
  Heerlijk om te merken dat bewustere, eerlijkere opvattingen nu zeer duidelijk, diepgaand en heel uitgebreid te lezen zijn op deze site!!
  Thanks!!

 12. http://youtu.be/eOScYBwMyAA (There is no such thing as mental illness, zie ook de ‘Youtubotheek’ in categorie 9 op deze site (in de rechterbalk))

 13. Ik ben heel erg blij dat deze site blijkt te bestaan. Had dit al veel eerder willen weten!
  Heb de afgelopen dagen heel veel van de artikelen zitten lezen.
  Dank je wel naar Joost en Sharon dat jullie dit mogelijk maken. Ik weet zeker dat veel mensen hier veel aan kunnen hebben.
  Het meeste van wat ik hier lees sluit sterk aan bij mijn eigen ervaringen en indrukken.

 14. Na een lange tijd met heel andere dingen bezig geweest zijnde, nam ik weer eens een kijkje op deze site.

  GEWELDIG!!!

  Wat doen jullie goed en belangrijk werk.

  Als een dergelijke site had bestaan tussen 2004 en 2007 zou dat mij veel ellende hebben kunnen besparen.

  In 2004 kreeg ik op 35-jarige leeftijd, middenin een burn-out en experimenterend met psychedlica de diagnose BP. In de jaren daarop volgden 4 gedwongen opnames, waarbij ik steeds verder van de wal en dieper in de sloot terechtkwam. Ja, ik had hulp nodig, maar nee, dit was het tegenovergestelde van hulp. Als ik me destijds had laten hersenspoelen met het waanbeeld dat ik levenslang lithium (of erger) zou moeten slikken had ik het allang opgegeven.

  Eigenwijs, met enige relevante kennis vanuit mijn studie, en mede geïnspireerd en op afstand geholpen door de toen net beginnende Sean van Bipolarorwakingup, heb ik begin 2008 de medicatie afgebouwd en voorgoed uit mijn leven gebannen.

  Het was een spirituele-/ identiteitscrisis waar ik doorheen moest en ik ben dankbaar dat het is gebeurd. Met een ander zelf- en wereldbeeld leef ik nu al 4 jaar zonder zware klachten.

  Af en toe een lichte up, dan weer eens een lichte down; niets ‘ongezonds’ aan. Integendeel, ik ga er bewuster mee om dan voorheen en voel me daardoor meer ‘heel’.

  Wel ben ik nog steeds een beetje bang voor de – in mijn beleving – grootste potentiële trigger: de liefde (ofwel: sterke, irrationeel makende gevoelens).

  Hierbij wil ik me opgeven voor het PA-Netwerk.
  (Speciale groet aan Sharon, die me aan het bestaan van deze site herinnerde.)

  Nogmaals: GEWELDIG!!!

 15. Wil je je indekken voor ‘instabiele mensen’ zorg dan gewoon dat je een grote waarschuwing krijgt meteen als je op de site komt met iets in de strekking van “heeft uw zelf een diagnose en gebruikt uw medicatie, blijf dan uw medicatie slikken, afbouwen alleen onder dokters toezicht” ofzoiets, das hoe ze het in Amerika doen toch, met het nummer van de suicide line erbij ofzo.. something… want deze site is risky voor patiënten. Ja, volgens mij echt wel. En dat zeg ik als ervaringsdeskundige. (Beetje typsy dat wel.)

  Om eerlijk te zijn vind ik deze pagina een beetje pseudo wetenschappelijk. Heb een handvol aan artikelen gelezen en toch minstens 40% van wat ik las lijkt me natte vinger werk, maar ok.

  Wie weet is er toch iemand die hier wel wat uit kan halen voor zichzelf, en daarom kudoos voor deze website. Maar naar mijn mening zou er wel een waarschuwingslabeltje op moeten zitten. Net als die gele sticker op dat doosje waarvan ik nu de pilletjes ga innemen.

  Goeienacht!

  • Beste Kaasje,

   Bedankt voor je waarschuwing. We zijn ons ervan bewust dat het sommige ‘instabiele mensen’ aan het denken kunnen worden gezet door deze site. Als we spreken over afbouwen noemen we ook dat het wel in overleg met de dokter dient te gebeuren. Het alternatief is er volledig over zwijgen en meedoen met de medische meute en dat verdienen de mensen toch ook weer niet. Verder pretenderen we ook niet een wetenschappelijk instituut te zijn, maar proberen we vooral te werken met wat je ‘gezond verstand’ zou kunnen noemen. Daarbij schuwen we ook niet om wel te verwijzen naar kritische wetenschappers die gefundeerd kritiek hebben op de biopsychiatrische, dick swaab-kijk op het leven.

   Joost

 16. Reacties worden gesaboteerd, zie Christine. Nog maar 1 reactie. ik had reeds 2 X reactie gegeven.

  • Hoi Jeanine, ik weet niet precies waar je naar verwijst. Ik modereer reacties, maar ik weiger zeer zelden iets.

 17. ik zou willen dat de zogenaamde bewoordingen van deze zogenaamde ziekten nooit de wereld in waren gekomen en zogenaamde psychiaters zelf hun echte analytische verstand gebruikten i.p.v.het reactieve!!!!!!!!!!!

 18. Ik vind deze site heel informatief en ik ben op zoek naar lotgenoten contact …ikzelf neem al 8 jaar antipsychotica …ik heb eventjes een relatie gehad voor een paar jaar maar deze is nu afgelopen …

  …artistieke uitlaatkleppen heb ik vroeger heel veel gehad ..maar ik maak me zorgen over de bijwerkingen van antipsychotica …

  ik heb het volgende artikel gelezen

  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/archief-6/tijdschriftartikel/74678/de-toekomst-van-schizofrenie.htm

  ik heb er het volgende uitgepikt …

  ” Sommige van uw collega’s menen dat schizofrenie een progressieve ziekte is.
  Ja, dat is een hypothese. Bij patiënten met een slechte prognose zou de hoeveelheid grijze stof op den duur afnemen. Maar die mensen krijgen doorgaans veel antipsychotische medicatie. En we weten dat bij apen die medicatie een dramatisch effect heeft: de synaptische dichtheid in de cortex neemt af.”

  Er word bedoeld aanleunend op langdurige antipsychotica gebruik bij mens dat de synaptische dichtheid in de cortex afneem ?

  Ik vraag me af wat bedoeld word met ” de synaptische dichtheid in de cortex neemt af ” …

  Betekend dit dan vroegtijdige dementie of zo of iets anders na langdurig gebruik anti psychotica ? ik snap die zin niet …..

  Wat goed is voor het geheugen is de iname van dagelijks super ginko complex
  die het geheugen verbeter …ik neem ook dagelijks ” Lecithine met yougurt ” die ervoor zorg dat je ” te hoge Cholestrol en Triglyceriden ” echt heel goed naar beneden ga ….plus het raadplegen van een Diëtist kan ook wonderen doen als je het goed opvolg plus stoppen met roken en desnoods een nicotine alternatief nemen zoals nicotine mentjes …en dagelijks een liter half water drinken ….

  • Hallo David, Tussen hersencellen (ook wel neuronen genoemd) bevinden zich zogenaamde synaptische ruimtes. Aan de ‘eindes’ van neuronen (die dendrieten worden genoemd) zitten een soort van blaasjes die gevuld zijn met stofjes die we neurotransmitters noemen. Door een electrisch signaal kunnen deze zakjes worden getriggerd om hun chemische stofjes los te laten en in de tussenruimtes te laten komen. Aan de andere kant van die tussenruimte zitten ontvangende delen van een neuron, de receptoren.

   Deze reageren ieder weer op hun eigen manier op die neurotransmitter: de ene keer wordt een signaal versterkt en de andere keer wordt het juist geremd. Veel van de chemicaliën in antipsychotica hebben invloed op dit proces, waarbij de ene dan weer juist extra veel van die neurotransmitters in de die tussenruimtes werpt, en de ander juist weer ervoor zorgt dat er minder in komt, of dat de receptoren worden geblokkeerd zodat er geen signalen meer kunnen worden doorgegeven.

   Als in het door jou aangehaalde stukje wordt gesproken over een afnemende dichtheid van de synapsen houdt dat in dat er veel minder van die die receptoren, en dendrieten komen: het wordt allemaal een stuk kaler en rustiger zou je kunnen zeggen. Het nadeel daarvan is wel dat je er niet actiever van wordt. Volgens sommigen berust de werking van antipsychotica juist op het langzaam aantasten van de hersenen, waardoor mensen rustiger worden.

   Gelukkig zijn de hersenen ook erg flexibel en bestaan er in principe mogelijkheden om dingen op te vangen. Het langdurig gebruik van antipsychotica werkt natuurlijk niet bevorderlijk voor de neuroplastische herstelmogelijkheden van het brein. Anderzijds kan het ook zomaar gebeuren dat de hersenen zich hebben aangepast aan de medicatie door bijvoorbeeld juist extra veel of juist extra weinig receptoren te laten groeien. Als je dan in één keer stopt, word je al snel half gek omdat de balans dan weg is: je hersenen kunnen dan de kluts even kwijt raken, zeg maar.

   Dit impliceert ook dat de hersenen zo slim kunnen zijn om die verlammende werking van de medicatie te compenseren.

   Nou, David, een lastig verhaal misschien, maar ook zeker een tricky verhaal.

   Overleg met je psychiater hierover zou ik zeggen.

   Binnen Psychose Anders zijn we geneigd om te denken dat die neuronenactiviteit niet de oorzaak is van bewustzijn, maar eerder het gevolg ervan. Binnen een materialistisch denkkader is er nauwelijks ruimte voor het verschijnsel ‘bewustzijn’ omdat het iets impliceert dat niet fysiek is. Veel materialistisch georiënteerde wetenschappers grijpen dan ook haast wanhopig naar de synapsen en de neuronen als verklaring voor bewustzijn, wat in mijn ogen nogal kortzichtig is.

   • ok ..dank !

   • Amai dit is mooi uitgelegd hoe de hersenen en medicatie werken, met de gevolgen positief of negatief erbij, ik neem aripiprazol (abilify) 15 mg om inderdaad de dopamine in de hersenen te regelen ik zou veel liever hier vanaf zijn van de medicatie maar dan val ik een een zwart gat en dan begin ik alles in vraag te stellen en super veel te denken wat geestelijk super veel pijn doet, maar ik vraag me nog altijd af wat de medicatie precies met me doet voor men algemeen welzijn, ik moet de psychiater vertrouwen want ze zegt dat ik altijd een beetje medicatie zal nodig hebben. Toen ik in de psychiatrie toekwam was ik gevoelloos en onrustig, ik dacht voortdurend na wat anderen denken en ik kon niet goed het verschil tussen warmte en koude voelen, honger heb ik nog altijd niet maar ik herstel wel elke dag een beetje alhoewel ik me keihard verveel gedurende de dag.

    Groetjes Lode en doe zo voort met jullie werk!

 19. Slik 6 jaar paroxetine,de meesten komen aan,ik ben 8 kg afgevallen en ben doodziek.Klachten zijn tintelingen,misselijk,moe,brandende gevoelens,ogen en mond.Slik 20 mg,nooit veranderd.Heb 2 pogingen gedaan om af te bouwen,heeeeel langzaam,op het laatst met de vloeibare,niet gelukt.Kan niks met mijn huisarts,ook niet met de psychiater,hoop dat jullie een oplossing hebben.Als ik ziet zo,n nuchter iemand was geweest,had ik er al een eind gemaakt,zo ziek ben ik,
  gr Corrie

  • Hallo Corrie,
   Als je echt wil herstellen van je klachten, ga in therapie bij Liliane Rombout, Zij is de enige in heel Nederland (die ik en zijzelf kent), die WEL weet waar de oorzaak van zo goed als alle psychische klachten vandaan komen, inclusief psychoses. Succes! Hartelijke groeten, Jim van der Wal

 20. Hallo

  Hoe kom ik op eigen kracht van mijn psychose af? Hebben jullie misschien een boek?

  Mvg

  Vb

 21. Beste

  Ik zie op de volgende link …ruimte voor reacties. https://psychoseanders.wordpress.com/2012/06/20/geen-peuleschil-ii-ontwenningsverschijnselen-bij-afbouwen-psychiatrische-medicatie/

  Maar ook op de onderstaand link zie ik mogelijkheden voor reacties. Wat is her verschil?

  • Beste Beertje, iedere pagina heeft een eigen reactielijn. Je reageert als het ware op ieder artikel afzonderlijk. De laatste reacties blijven zichtbaar in de linkerbalk.

 22. Ik wil hier graag enkele tips geven die geweldig hebben gewerkt! Ipv neuro medicatie: Acupunctuur, voedingssupplementen en diverse vitaminen en bij depressies lavendeloliecapsules om in te nemen ( na 2 dagen alweer vrolijk en opgewekt! )

  • Laat die tips maar komen, maahao. Je kunt ze ook direct naar mij (Joost) sturen via de mail, dan kunnen we er misschien een mooi artikel van maken. Ik hoor het wel. Groeten, Joost

  • Ik zou dit niet te licht opnemen, na twee dagen voel je je perfect, na twee maanden kan dat wel eens heel anders zijn, ik dacht ook zelf te kunnen afbouwen maar dat werkte volledig averechts, werd eerst manisch om vervolgens in een politiecel weer bij kennis te komen van een heftige psychose, wat leidde tot een nieuwe opname van acht maanden. Geen pretje, dus ik blijf maar even op medicatie, hoe zwaar ook

 23. Hoi,

  Ik ben op zoek naar begeleiding om mijn medicatie (seroquel XR 350 mg) af te bouwen tot een zo laag mogelijke dosering of tot nul. Ik zag op jullie website dat Steven voorlichting en holistische begeleiding geeft vooral voor mensen in Vlaanderen. Kan iemand mij zeggen hoe ik in contact kom met die persoon want ik vind zijn contactgegevens niet terug op jullie website. Ik woon in de stad Gent in de provincie Oost-Vlaanderen (België).Ook ben ik op zoek naar een psychiater en een psycholoog in Vlaanderen. Alle tips zijn welkom. Hartelijk dank.

  Groetjes,
  PureSoulPower

  • Hoi Kim, Je kunt klikken op de naam Steven op deze pagina. Of met je rechtermuisknop kiezen voor emailadres kopiëren. Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: