Het Niet Kunnen Stoppen met Denken

In deze brievencategorie vind je brieven terug van mensen die ervaringen hebben gehad met psychoses.

De onderstaande tekst bevat stukken uit een brief die ik ontving van Jan:

“Ik zou je ook willen adviseren iets van de psychiater Daniel Fischer te lezen.
Het is een man die schizofrenie heeft overwonnen en daarna zelf een kliniek heeft opgericht met als doel genezing in plaats van onderdrukking.
Zo schijnt er ook nog een psycholoog in Noorwegen te zijn, de beste vrouw heeft ook schizofrenie gehad en is er van genezen.

Ik denk dat je er zeker van kunt genezen, maar niet iedereen.
Klinkt een beetje cru, maar soms mensen hebben de ziekte nodig.

De eyeopener voor mij was de zogenoemde secundaire-ziektewinst.

Tot mijn grote verbazing of eigenlijk gezegd, tot mijn neus zijn grote verbazing, zijn de feiten erg dichtbij. Ik heb zeker profijt ervan, dan wel door de ziekte dan wel door de laksheid van mijzelf om het gevecht aan te gaan.

Het is zo dat ik in 2000 voor het eerst psychotisch werd. Daarna nog één keer door het afbreken van medicatie een aantal andere factoren.

De eerste psychose was naar aanleiding van drugsgebruik, paddo’s (inmiddels hard-drugs) en een flinke dosis cannabis. Eigelijk is het beeld wat mij toen het meest bij bleef, het idee het “allemaal niet goed genoeg te doen” of “alles alleen te moeten doen”

Dat zorgde voor een conflict, ik wel, en de rest van de mensen dan?
En dat resulteerde na een aantal weken in de bovengenoemde opname in 2000. Medicijnen gebruik ik wel, abilify en zyprexa. Ik acht het alleen niet als de grootste hoofdzaak om mijn ziekte/aandoening te kalmeren.

Ik ben zelf een maand lang gestopt met medicatie, langzaam afgebouwd tot een nul punt. Alleen kwam ik erachter dat het wanen niet zo zeer het probleem was maar meer het denken. En dan het niet stoppen met denken, doorgaan over onderwerpen, alles overboord zetten om te denken.
Op dat punt ben ik weer medicijnen gaan gebruiken om dus feitelijk bewust mezelf te sederen.

Ik denk dat als ik in een omgeving was geweest, universiteit o.i.d. waar ik aan het denkproces uiting had kunnen geven en de praktische beperkingen had kunnen ervaren het opnieuw beginnen van het nemen van de medcijnen niet nodig was geweest. Het is als een motor die staat warm te draaien zonder weg om op te rijden.”

22 Reacties

  1. Ik voel me al heel erg lang zo, dat ik alles niet goed genoeg doe, ik denk al een paar jaar. Ik sta voor mijn gevoel al heel erg lang op knappen, sta al heel lang onder geestelijke druk, ik ben nu ook burn out, maar kan daarnaast niet meer stoppen met denken, ook ’s nachts niet, of eigenlijk vooral ’s nachts niet. Ik ben bang dat ik psychotisch word, maar naast het niet kunnen stoppen met denken heb ik geen andere verschijnselen. Al voel ik me soms wel wat vervreemd, maar dat komt ook door de burn out. Dat je leven eigenlijk even een beetje stopt, terwijl de rest van de wereld door gaat, dat voelt soms heel raar. Is oxazepam een goed middel om te kunnen stoppen met denken? Omdat ik verder geen symptomen van psychose heb? Ik ben er soms wel bang voor, omdat ik al zo lang onder druk sta en al zo lang het gevoel heb dat ik het niet meer red en op knappen sta. Ik hoop dat je me wat advies kunt geven.
    Alvast bedankt!

    • Hallo Vraagje,

      Het is moeilijk om iets te zeggen terwijl ik geen idee heb wat voor gedachten je allemaal hebt. Misschien is het een idee om meer rust in je geest te scheppen door te oefenen met mindfulness (zie bijv. een uitgebreide uitleg van Jon Kabat-Zinn die de Mindfulness in het westen heeft geïntroduceerd op youtube en misschien kun je de video-cursus volgen die start op Mindfulness, stap 1.

      Op Meer Bewustzijn met minder Hersenactiviteit schrijf ik over het verschijnsel dat het wel lijkt alsof je meer ruimte en bewustzijn hebt zodra je hersenen minder actief zijn. Jouw hersenen lijken overuren te maken in de nachten. Misschien werken van psychologische benaderingen waarbij je je geest kunt trainen wat rustiger te worden. Ik kan me zo voorstellen dat je juist op vaste tijdstippen extra druk gaat denken en dan na een kwartier ermee stopt en dan een aantal minuten niet en dan weer een kwartier. Op die manier zou je jezelf misschien ook kunnen trainen.

      Verder kun je ook nog een energetische methode proberen door je voor te stellen dat je al je gedachten opschrijft op een wit groot vel aan de muur. Vervolgens maak je van dat vel een prop en die gooi je het raam uit.

      Voor sommigen werkt het ook door te proberen je bewustzijn naar je hart te laten afdalen. Dat je probeert te denken vanuit je hart. Verder kan het ook nog helpen om te proberen je gedachten niet somber en angstig te denken, maar juist zingend. Dat kan ook interessante effecten opleveren.

      Met oxazepam en andere psychiatrische producten verlam je alleen je hersenen en gooi je de handdoek in de ring en bovendien leer je jezelf dat als het te moeilijk wordt je gered kunt worden door de farmacie. Dat is ook niet echt bevorderlijk voor je zelfbeeld.

      Ik wil ook anderen vragen adviezen te geven om je geest tot rust te brengen: laat het horen via reacties op dit bericht op stuur het naar het mailadres rechts in de balk.

    • Beste Vraaje,

      Je komt het best van overmatig denken af door lichamelijk druk bezig zijn. Het bloed zakt naar je spieren i.p.v de hersens, waardoor ze rustiger worden.
      Bovendien maakt je lichaam dan het hormoon endorfine aan. Dat ontspant ook nog goed.
      Dat wij na miljoen jaar nog steeds op aarde leven komt niet door psyche-medicijnen.
      Ik denk dat wij mensen er straks eerder niet meer zijn door het gebruik van onnatuurlijke hulpmiddelen.

      Groeten

    • Ik vraag me af of je het denken al onder controle hebt gekregen. Ik heb er zelf erg veel last van, en zou graag willen weten hoe jij er nu tegenaan kijkt,
      alvast bedankt

  2. PS Ik hou echt helemaal niet van medicijnen, maar het is op het moment zo dat ik letterlijk gek word van mezelf, en elk middel aan zou grijpen om te kunnen stoppen met denken.

    • Hoi Vraagje,

      Het is inderdaad wat ik ook roep en zeg: GEK wordt ik ervan. Maar is dat ERG. Nee, het mag er gewoon ZIJN. Ik ben bezig het te accepteren zoals het IS. Ik probeer er niet meer tegen te vechten maar het te omarmen en te genieten van mijn hersenspel. Maar soms heb ik gewoon even geen zin in die gedachten, net zoals iedere dag zon of altijd feestjes en gezelligheid. Dan zoek ik de afleiding voor mijn gedachten in iets waar ik al mijn concentratie voor nodig heb en wat ik leuk vind. Maar het allerbelangrijkste is de verdeling van de aandacht door de dag/week heen. Het gaat om de juiste afwisseling en niet om het uit te bannen, want denken is ook heel erg fijn om te doen. Probeer er minder bang voor te zijn en te gaan ontdekken dat het mogelijk is om het wilde dier te temmen omdat JIJ het in je hebt en kan. Heel veel succes en, sorry voor de woorden, maar het feit dat je erover nadenkt betekent voor mij al dat je de grootste stap hebt gemaakt. Heel erg knap van je!!!

      • Hoi vraagje,

        Nog een vraagje aan jou! Ervaar je steun en acceptatie uit je omgeving? Voel je je veilig in je eigen omgeving en de mensen om je heen?

    • Beste vraagje,

      Ik heb onlangs nog een middeltje toegepast om mijn gedachten rustig te krijgen. Ik zal dit nader omschrijven. Ik heb een amethist steen een vijftiental minuten op mijn hoofd gehouden terwijl ik gelijktijdig Reiki aan mijn hoofd gaf. Ik kon bepaalde gedachten al een veertiendagen niet uit mijn hoofd kirijgen. Ik bleef er maar mee bezig en kon niet meer met denken stoppen. Het wonderlijke is dat nadat ik deze therapie bij mezelf gedaan had, dat ik nadien geheel rustig in mijn hoofd ben geworden.
      Als je geen Reiki kunt geven dan kan ik je aanbevelen om een energetisch gereinigde amethist steen onder je kussen te leggen terwijl je slaapt. Dit geeft ook rust.

      Groetjes,

      Q

  3. Dat is ook nog naar 25 jaar mijn probleem.
    Soms kan het door omstandigheden gebeuren,
    dat het denken zo actief is, dat je niet kunt stoppen
    met denken, ook ’s nachts.
    En dat gaat dan funest worden, door de geestelijk
    lichamelijke uitputting. Daarom neem ik steeds
    wanneer ik last heb van gedachtes die maar
    blijven stromen eerst een gewoon slaapmiddel
    als zolpidemtartat. Wanneer dit echter niet werkt
    en ik verder uitgeput raakt door slaapgebrek,
    DAN BEN IK MAAR WAT DANKBAAR
    voor de major tranquilisers,
    ook wel antipsychotica of neuroleptica genoemd.
    Want anders raak ik dermate uitgeput dat
    mensen die mij in die toestand aantreffen
    mij gelijk naar noodopname ziekenhuis verwijzen.

    Zo ver laat ik het al jaren niet meer komen.
    Ik neem gewoon 1 of 2 dagen een halve 5 mg tablet
    Impromen. Dan wordt dat denken uitgeschakeld,
    kan ik weer gewoon slapen als voorheen en is
    er verder niets aan de hand.

    Kan een paar maal per jaar voorkomen.
    ( 2 ? 3? of 4 maal? )

    Ik vraag mij al jaren af of er geen werkende andere
    middelen of methodes zijn, die ik ook betalen kan.

    Kundalini Yoga lijkt voor mij persoonlijk veelbelovend,
    heel geschikt. Ik heb 2 proefuren gratis kunnen
    meemaken.
    Omdat ik uitkering heb kan ik geen verdere lessen
    Kundalini Yoga betalen. Het ziekenfonds vergoed
    deze lessen wel voor 80%, maar ik moet dan eerst
    het gehele bedrag zelf voorfinancieren.

    Ik zou dus ook liever middels yoga-technieken
    leren mijn denken tot rust te brengen i.p.v.
    met chemische middelen.
    Maar daar ontbreekt mij gewoon het geld voor.

    • Ja, Icesurfer. Het zou mooi zijn als we op deze site ook allerlei geestelijke hulpmiddelen zouden kunnen verzamelen die mensen hebben geholpen om ook hun denken tot rust te brengen. Iedereen die ideeën heeft: laat het weten, via de mail of door een reactie hier te plaatsen.

    • Er staan heel erg veel yoga-oefeningen op internet, youtube-filmpjes enzovoorts, die je zo thuis kunt meedoen… Bv hier: http://www.yogaonline.nl/web/Oefeningen.htm
      Dan is er ook nog het “Kundalini Yoga Werkboek’ van Yogi Bhajan, waar oefeningen in staan die je thuis kunt doen. Ook een aanrader, als je in het Engels kunt lezen, is ‘Kundalini Yoga’ van Shakti Parwha Kaur Khalsa. Beide boeken te koop bij Bol.com

    • Wat een goede manier heb je gevonden om in principe zonder antipsychotica te leven. Ik heb 3 jaar geleden een psychose gehad, was al één jaar aan het afbouwen van Olanzapine en dat ging super, behalve, dat ik sóchtends altijd al om 5 uur wakker werd, terwijl ik pas om 23.30 sliep. Nadat ik 3 weken volledig gestopt was en me heel trots op mezelf voelde kwam de angst. Iemand in mijn omgevind maakte een opmerking die ik eng vondt en die maar door mijn hoofd bleef draaien. De gedachten kon ik zelfs stop zetten, dacht ik, maar mijn hart bleef razen. TOen ik dan één nacht doorwaakt had nam ik toch weer een pilletje en dan weer paar dagen niet. Maar steeds wanneer de angst weer kwam door een opmerking van iemand kon ik moeilijker weer rustig worden. Had steeds meer nodig. EN nu heb ik metmijn behandelaar en met mezelf afgesproken, dat ik op safe speel. Dus ik neem nu een tijdje gewoon een hogere dosering. Hoe ging dat bij jou dan met afbouwen? Had je ooit een psychose? EN die 5 mg Impromen – is dat een hoge dosis waarvan je zeker weet dat die werkt? EN na 2 dagen stop je er gewoon weer mee?
      Ik zou graag meer hierover willen weten. Groetjes

  4. Hallo allemaal,
    Bedankt voor alle reacties en tips op mijn vragen. Inmiddels ben ik via een fysiotherapeut aan de gang gegaan met mindfullness en dat gaat goed. Ook heb ik een intake gehad bij een psycholoog, waar ik eind deze maand terecht kan. Verder ben ik begonnen met antidepressiva en dat gaat heel goed. Minder angsten, minder zorgen, meer rust in mijn lijf, zonder dat ik me afgevlakt voel.
    Verder was het zo dat op het moment dat ik mijn berichtjes stuurde, al bijna 1,5 dakloos was en uit koffers leefde. Dat kwam de rust niet bepaald ten goede. Sinds een half jaar heb ik een appartement voor mezelf gehuurd, waardoor ik ook veel meer tot rust kan komen. De burn out is nog steeds aanwezig, kennelijk heb ik het nodig (gehad) om even goed tegen een muur te knallen, maar daar ben ik mee aan de slag. Groetjes!

  5. Hallo Allemaal,

    Ik ben een jongen van 17 jaar en heb nu zo’n anderhalve maand last van vreemd denken, verwardheid en concentratieproblemen. Het begon van de ene dag op de andere dag dat ik merkte dat ik me niet meer 100% kon concentreren op de meest kleine dingetjes. Ik dacht dat het door stress van school kwam, maar na een vakantie er over heen had ik nog steeds last van deze problemen. Ik ben uit wanhoop gaan kijken op internet waar ik precies last van zou kunnen hebben. Als eerste kwam ik uit bij een psychose, maar toen ik enkele testjes had gedaan en verhalen van psychotische patiënten had gelezen had ik niet echt het idee alsof het dit was. Ik heb namelijk geen last van hallucinaties, complotten tegen mij, waanideeën over mezelf, versterkte gedachtes of stemmen in mijn hoofd.
    In plaats hiervan denk ik heel erg veel na over het leven waardoor mij dit een vertekend beeld van mijn eigen leven oplevert. Ik vraag me dingen af zoals:”Besta ik wel? Droom ik niet? Is dit wel werkelijkheid? Ben ik de enige mens op aarde? Wat doe ik hier?” Wanneer ik na een tijdje zo erg in deze gedachtes verdwaal, krijg ik de neiging paniekaanvallen te krijgen. Ik vertel mezelf onmiddellijk daarna; Wordt wakker kerel!
    Iets wat misschien ook kan helpen te vertellen is dat ik elke nacht hevig droom. Zwaar verwarde dromen. Zelfs als ik even 20minuten in slaap dut, heb ik de meest bizarre en meest uiteenlopende dromen; dit levert mij vooral ’s morgens vroeg na het opstaan extreem verward denken op.
    Ik heb een hele tijd gedacht dat Wietgebruik misschien de oorzaak was. Elk weekend rookte ik wel eens een jointje en had de dag daarna een beetje futloos gevoel maar dit was daarna weer over. Vanaf het moment dat ik de vreemde gedachtes kreeg heb ik geen wiet meer gebruikt(1,5 maand niet dus). Verder heb ik zo’n half jaar geleden een keer truffels genomen, zonder enige problemen heb ik rustig van mijn trip genoten. Ik moet toegeven dat ik onderhand het idee begin te krijgen dat ik nu zelf (lichtelijk) aan het trippen ben; Zware psychologische gedachtes.
    Ik heb, sinds het begin van de problemen, 3 stenen aangeschaft; een amethist, een hematiet en nog een roze kleurige(die het verward denken zou tegengaan)
    Ik ben al enkele weken aardig depressief door deze gedachtes en zoek spoedig een oplossing. Ik zit nu in mijn examenjaar van mijn VWO6 en wil heel graag mijn VWO goed afsluiten.

    Mvg. Sjoerd

  6. Het lijkt me al heel goed dat je gestopt bent met drugs, want van wiet is in ieder geval bekend dat dit een psychose uit kan lokken. Verder lijkt het me wel normaal dat je op dit moment nadenkt over het leven en je plaats daarin, in de puberteit ben je bezig je identiteit te ontwikkelen.

    Misschien is als ondersteuning visolie een goed idee, ik heb het een tijd gebruikt als vervanging van antipsychotica. Het is goed voor je hersenen, er zijn onderzoeken geweest die hierop wijzen (verschillende groepen met mensen die de diagnose schizofrenie hadden). Niet elke visolie is even goed, ik weet niet of ik een site mag aanraden hier, maar ik weet wel een goede winkel ervoor.

  7. Sjoerd, graag zou ik weten of alles in orde gekomen is en hoe dan wel? ik kamp namelijk met hetzelfde probleem en vindt dit erg frustrerend, Heb eenmaal hevig getript op truffels (1,5 jaar geleden) in combinatie met wiet (was een hevige gebruiker). vanaf dat moment voel ik mij niet meer “dezelfde” ik denk veel te veel na, zoals over wat ik moet zeggen of zelfs wat ik moet denken. ik merk dat ik op sociaal vlak hier soms onder lijdt (vroeger was ik de luidste, nu kom ik vaak verlegen, stil en onzeker over) zo gebeurt het dat als een gesprek stilvalt ik begin te denken over wat moet ik zeggen en me dan oninteressant begin te vinden omdat ik niet direc iets weet en daarover blijf denken en uiteindelijk zo oninteressant word, maar als ik wat gedronken heb lijkt het alsof er geen probleem is. Maar inmiddels met alle drugs gestopt (+- 1 jaar) want na enkele trekjes van een jointje word ik herinnerd aan die nogal bad trip en voel ik me terug compleet opgesloten in mijn hoofd, en als ik er met vrienden over praatte wou ik gewoon naar huis gaan en alleen zijn omdat ik de gesprekken niet kon volgen of alles vergat. Ondertussen ben ik ook al een jaar bezig met te sporten (fitness en occasioneel lopen), ik voel mij beter en ga dit zeker blijven doen maar ik merk dat dit niet DE oplossing is. Als iemand nog raad weet, gelieve te reageren

    Mvg

    • De denker,

      Bijpassende naam, wat je hier hebt verteld komt me erg bekend voor. ik heb altijd precies hetzelfde. ik weet niet of je toevallig iets van een diagnose hebt, maar ik heb PDD-NOS. maar aangezien ik denk dat dit niks daarmee te maken heeft ben ik een beetje gaan zoeken op internet tot ik hier uitkwam. je verhaal sprak me aan. Waarschijnlijk omdat ik precies hetzelfde heb op de hevige trip na. voor de rest echt ”Precies” hetzelfde. helaas heb ik nog geen oplossing hiervoor gevonden (misschien jij inmiddels wel, zo ja dan hoor ik het graag) het enige waardoor ik niet meer hoef te denken is als ik muziek luister of met muziek bezig ben. ik mag dan niet zo’n professionele producer zijn maar het is toch fijn om iets te hebben waar ik mijn drukte in kan stoppen. Jij doet dat bijvoorbeeld in sport.

      M.v.g.

  8. Zie mijn reactie van vandaag, 18 maart, hierboven met tips voor hoe je thuis yoga kunt doen. Yoga, maar ook het oefenen met meditatie en mindfulness kunnen je helpen om meer in je eigen kern te zijn. Niet bezig met wat er om je heen en in je hoofd gebeurt maar verbonden met je eigen kern van innerlijke rust.
    Als je begint met mediteren kan één minuut per dag al helpen!

    Er zijn ook visualisatie-oefeningen die je kunt doen om meer bij jezelf te blijven. Bijvoorbeeld je voorstellen dat je in een soort bubbel of ‘ei’ zit van energie van een bepaalde kleur die jou aanspreekt, b.v. blauw, groen, of rose. Persoonlijk voel ik de dingen liever dan dat ik ze visualiseer, maar voor veel mensen werken deze oefeningen goed.

    Hier is zo’n oefening uit het boek ‘Living in the comfort zone’ (over grenzen) van Rokelle Lerner. Vrij vertaling door mij.
    “(Vrij vertaald: Het is cruciaal dat je je eigen grensvorming ziet als vloeiend and veranderlijk, afhankelijk van de situatie, de interactie en je intenties. Het helpt wanneer je je een energieveld om je heen voorstelt dat vibreert en gezond is en die je kunt inzetten van binnenuit, wanneer je maar wilt. Neem voordat je je dag begint een paar minuten, elke dag, om je het volgende beeld voor te stellen: )
    Stel je een bron van licht voor die binnen je solar plexus (zonnevlecht) bestaat. De energie is vriendelijk, pulserend en klaar om gebruikt te worden voor je bescherming wanneer je dat nodig hebt. Voel deze prachtige energie die vitaal is, warm en die al bij je is sinds je geboren bent.
    Zeg tegen jezelf: Deze levensenergie straalt van mij uit. Het is vervuld van liefde en kracht en heeft alles in zich dat ik nodig heb om mezelf te beschermen. Ik kan deze energie reguleren aan de hand van mijn perfecte weten van wie ik ben en wat ik nodig heb. Als ik in gevaar ben, zend ik deze fonkelende energie uit die mij omhult en die me in staat stelt om me veilig te voelen. Wanneer ik dicht bij iemand wil zijn, kan ik de intensiteit van deze energie veranderen en iemand opnemen in dit krachtveld, en ons beiden omgeven met warm en koesterend licht.
    Niemand bestaat in mijn energie die niet veilig is. Terwijl ik de mensen en situaties die in mijn leven bestaan doorgrond, laat ik nu deze mensen en situaties los die me bewust of onbewust proberen te schaden. Ik omhul mezelf met deze liefhebbende levende energie die me in staat stelt om met perfecte helderheid te zien welke situaties mijn aandacht en betrokkenheid waard zijn en welke situaties nu voor mij afgerond zijn en losgelaten moeten worden. Ik vertrouw erop dat mijn lichaam, mijn verstand en mijn ziel mij leiden.”

  9. Geachte psychoseanders

    ik ben een jongen van 21 jaar, ik ben helemaal gek aant worden, ik heb al meerdere gesprekken gehad bij psychologe / psychiaters, ik blijk ook add te hebben, Maar ik kan gewoon niet stoppen met denken, ik denk onder gesprekken, ik denk onder alles, ik denk altijd wel ies, ik denk zelf aan andere dingen nu ik dit aan het typen ben, en ik voel me er vreselijk slecht onder de laatste tijd, ik denk over vanalles en niets. ik heb op het moment een gevoel van, is dit het leven? is dit wat ik allemaal moet doorstaan tot mijn wss 70’tiger jaren. want dit gaat echt niet goed komen, ik wordt er ook regelmatig misselijk van en buikpijn. ik heb eerlijk gezegt geen idee meer wat ik moet doen, ik heb veel gesprekken gehad, maar ik ben sws bang om medicijnen te slikken, want. Ben ik dan nog wel mezelf? of ben ik dan ineens iemand die ik niet herken? en ik zeg altijd maar “alles komt wel goed, alles pakt goed uit”, “don’t worry, Be happy” maar in feite komt het tot nu toe niet goed. ik word er langzaam gek van. hopelijk krijg ik een antwoord. dit trekt me echt naar beneden.

    met vriendelijke groeten Danny

    • Beste Danny,

      In de reacties op dit artikel staan allerlei tips genoemd die je zou kunnen gebruiken: lichamelijker bezig gaan: meer sporten. Proberen aan dingen als yoga, mindfulness of meditatie te gaan doen.

      Je mentale lichaam lijkt overuren te maken en daar knapt natuurlijk niemand echt van op. Op een andere site van me heb ik een geleide meditatie geplaatst die je kan helpen om je bewustzijn wat meer uit je hoofd weg te trekken, en wel meer richting je hart. Je kunt hem zo beluisteren via http://noetiek.blogspot.nl/2011/07/hartsmeditatie-1.html

      Wat misschien ook kan helpen is om je gedachten op te schrijven. De kans is groot dat je dan op een gegeven moment dingen gaat herkennen. Je kunt dan misschien tegen jezelf gaan zeggen: “Ja, beste hersenen, om nu steeds diezelfde gedachten aan te bieden, daar schieten we ook niks mee op.”

      Traditionele manieren zijn het je voorstellen dat je in een soort woestijn zit en kijkt naar je gedachten als een in de verte passerende karavaan met mensen op kamelen, waarbij iedere gedachte een kameel voorstelt. Je bekijkt ze, en laat het daarbij. Je beleeft ze niet meer.

      Wat verder kan helpen is het maken van categorieën gedachten: dan kun je een gedachte plaatsen in bepaalde ‘clusters’, zoals ‘Werk’, ‘School’, ‘Familie’, ‘Eenzaamheid’, ‘Vrienden’, ‘schuldgevoelens’, ‘seks’, ‘eten’, ‘verslaving A’, ‘verslaving B’ etc. Je kunt je dan voorstellen dat je bepaalde gedachten zo een labeltje geeft. Dat geeft ook al meer controle.

      Soms kan het ook zinvol zijn om je gedachten op een andere manier te denken. Het klinkt misschien wat idioot, maar het kan werken om je gedachten wat meer (intern) zingend te denken, met wat grappige deuntjes. Zo kan de lading er ook wat vanaf gaan.

      Genoeg mogelijkheden, Danny. Ik wens je veel kracht toe in het weer de baas worden over je eigen gedachten. Wat dat betreft kun je beter je hart als basis van je gedachten gebruiken dan je hoofd, is mijn idee hierover.

      Laat maar eens horen hoe het je zo vergaat,
      Joost

    • Hallo Danny, wat mij betreft is het antwoord op je vraag of dit is wat je moet doorstaan tot je zeventiger jaren ‘nee, zeer waarschijnlijk niet’. Er kan heel erg veel veranderen in je leven ook als het er nu hopeloos uitziet.

      In feite is het normaal om steeds gedachten te hebben, ze flitsen continu door de meeste mensen heen. Als je erop gaat letten ga je je er extra bewust van worden. Ik vermoed dat dit bij jou meespeelt. Als je gaat denken dat het ‘fout’ is om veel te denken wordt het mogelijk juist ‘erger’.

      Ik zou me richten op ontspanningsoefeningen, eventueel mindfulness of meditatie (via een cursus) proberen, en zeker ook veel aan lichaamsbeweging doen, dat haalt je ‘uit je hoofd’.
      Een tegenwicht voor denken is voelen. Dus bewegen, sporten, maar ook een massage ondergaan, met je handen in de aarde in de tuin wroeten (onkruid wieden bv) kan allemaal helpen om je aandacht meer in je lijf te brengen. Lopen, wandelen, is heel goed en vergroot ook je contact met de grond.
      Een ander aspect om misschien eens naar te kijken is voeding. Ik weet dat bij kinderen met add een aanpassing van de voeding b.v. kan helpen, in elk geval suikers schrappen – dit kan nooit kwaad en suiker heeft bij veel mensen een negatief effect op hoe ze zich gedragen en voelen.

Plaats een reactie