De Rol van je Mensbeeld bij het al dan niet accepteren van Psychofarmaca als werkelijke oplossing

Laatst kwam ik in aanraking met een weblog van Carice de Wildt. Zij geeft op haar site te kennen dat ze zich erg herkent in de visie die ook verkondigd is in de media (Pauw en Witteman) door cabaretier Mike Boddé en verwoord in zijn veelzeggende boek ‘Pil‘.

Op haar site heb ik gereageerd door vooral te beschrijven dat je houding ten opzichte van het gebruik van psychofarmaca wel eens sterk zou kunnen afhangen van je mensbeeld en je houding in de lichaam-geest discussie. Hieronder volgt de reactie die ik op 22 maart 2010 daar heb geschreven:

“De houding die je hebt ten opzichte van medicijnen hangt sterk af van het mensbeeld waar je jezelf lekker bij voelt, en dan vooral de rol die je toebedeelt aan je hersenen danwel je geestkracht.

Zo zijn er mensen die geloven dat je met je geest bergen kunt verzetten. Binnen deze visie reageren hersenen eerder op je gedachten en je manier van denken. De oorzakelijke factor is dan de manier waarop je in het leven staat; hoe je omgaat met problemen, angsten, gevoelens e.d.

Binnen deze kijk is het nogal vreemd om langdurig hersenbeïnvloedende middelen te gebruiken omdat je dan niet de werkelijke oorzaak aanpakt. Je past dan als het ware de helderheid van de TV aan, terwijl je afblijft van het zendende station zelf (zie https://psychoseanders.wordpress.com/2009/02/21/hersenen-en-de-tv-metafoor/).

Binnen deze opvatting over de relatie geest-hersenen is het zinvoller om je geestkracht te sterken waardoor je hersenen als vanzelf zullen reageren.

Er zijn echter ook veel mensen die geneigd zijn om te denken dat het bewustzijn vooral voortkomt uit hersenactiviteit. Dat de geest eigenlijk niets meer is dan de warme damp die opstijgt uit een bord spaghetti (=de hersenen).

Binnen deze visie zijn de hersenen oorzakelijk en is het niet meer dan logisch om hersenbeïnvloedende producten te nemen omdat je dan immers de oorzaak zou aanpakken: andere hersenactiviteit leidt tot een andere geestesstaat. Het probleem is niet zozeer je manier van denken of de manier waarop je omgaat met stress, angsten e.d., maar het werkelijke probleem zit in een verkeerde hersenhuishouding.

Momenteel regeert binnen de psychiatrie vooral het medische model, in die zin dat het tweede mensbeeld stilzwijgend wordt aangenomen als werkelijk. Mensen die psychotisch raken (of manisch of depressief) wordt al snel verteld dat hun gedrag het gevolg is van bepaalde hersenstoffen (neurotransmitters) die niet goed werken of niet voldoende worden aangemaakt of juist teveel en dat dat via chemische middelen kan worden gewijzigd.

Wat ik persoonlijk als een nadeel zie van deze benadering is dat mensen die toch al tijdelijk geestelijk zwakker zijn op het moment eigenlijk in verkapte termen te horen krijgen dat het niet zozeer hun manier van denken of hun manier van omgaan met problemen, gevoelens van schuld, schaamte, leegte is die de oorzaak is, maar een chemische fout in de hersenen.

De impliciete boodschap hierbij is: eigenlijk kun je er zelf niet veel aan doen. Je kunt je geest sterken zoveel als je wilt, je kunt zoveel mogelijk zelfgenezend vermogen activeren als je wilt: het heeft eigenlijk geen zin, want de werkelijke oorzaak zit in je lichaam en dat is leidend. De vergelijking met suikerziekte is dan ook typerend voor deze houding.

Momenteel is er ook een beweging gaande in de wetenschap die onderzoekt hoever de invloed van de geest kan reiken. Zij vinden steeds meer argumenten voor het idee dat de geest sterke invloed kan uitoefenen en dan niet alleen op quantumniveau, maar dat het ook – mits goed ontwikkeld – in staat is biologische genezingsprocessen te versnellen. Er ontstaan zelfs geluiden die beweren dat we met onze geest bepaalde delen van ons DNA zouden kunnen activeren.

Ik zou iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheid om via het trainen van je geest- en hartkracht gezond te worden,  willen aanraden een blik te werpen op de site Psychose Anders.”

5 Reacties

  1. Wat we met onze geest kunnen , wordt op dit ogenblik nog zwaar onderschat. Toch zijn wetenschappers er al in geslaagd aan te tonen en te bewijzen dat onze ‘ overtuigingen’ ons gedrag bepalen bvb. Wij zitten zo genieus in elkaar, niet alléén ons lichaam; onze geest en ziel werken nauw samen. Problemen worden veroorzaakt door een aantale factoren, waarvan ons denken de belangrijkste factor is, gestuurd door opvoeding, omgeving, relaties met anderen…Bruce Lipton schreef zijn boek: De biologie van de overtuiging. Een aanrader en vernieuwendd kijk op ons denk-vermogen. Mieke Houthaeve Woordvoerder Sarahbeweging http://www.sarahbeweging.net

  2. En wat als je al die opties al hebt uitgeprobeerd? En je loopt jaren rond, waarin je steeds verder wegzakt. En door je klachten raak je heel veel van wat je reeds had opgebouwd kwijt; werk, financiele zekerheid, onafhankelijkheid en je vrijheid (want je bent niet meer in staat om te doen wat je wilt). Kortom de kwaliteit van je leven (zaken die voor jou belangrijk zijn worden onhaalbaar voor je) is flink achteruit gegaan. Je lijdt er zelf onder en met je mee ook je dierbaren (want die zien dat het elke dag slechter met je gaat). Er zijn mensen die jaren strijden en van alles proberen, voordat ze medicatie overwegen. Is het dan nog een kwestie van je Mensbeeld zoals je hierboven aangeeft? Heb je dan te snel “opgegeven” en laat je jezelf maar van alles vertellen door de artsen? Ben je dan niet kritisch genoeg of is je wilskracht niet sterk genoeg?
    Of is het dan niet gewoon je Recht om te bepalen hoe jij je leven wilt leven, wat jouw leven zin en waarde geeft? Als je door medicatie een leven kunt leiden zoals jij wilt, de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt in het leven en weer kunt genieten. Genieten van het leven en je dierbaren en weer een onderdeel uit kunt maken van de maatschappij. Wie bepaalt voor de ander wat voor hem / haar de Werkelijke oplossing is? Laat ieder dat zelf bepalen aub! En oordeel niet over mensen die je niet kent en waarvan je niet weet wat ze wel / niet geprobeer hebben.

  3. Ik stoor me hier weer aan dat het in eerste instantie weer uitsluitend om de hersenen lijkt te gaan.
    ook dat fabeltje dat het een zaak zou zijn van een bepaald stofje wordt nog steeds in stand gehouden ook juisst door je ertegen af te zetten.
    Komt er nog eens een goed gefundeerd stuk over het subtiele samenspel in het mensenlijk lichaam tussen hoofd hart en andere organen en de bezieling die ons leven vormgeeft of wordt het gewoon tijd dat ik net als veel anderen al doen eens zo´n artikel schrijf dat de werkelijke reden van ons (dis)functioneren behandelt zodat het voor veel mensen eens duidelijk wordt dat de dingen danwel eenvouwig mogen zijn maar allesbehalve zo simpel zijn als dat het medisch farmaceutisch complex ons doet geloven. Waarom zouden we ook maar enige waarde hechten aan degenen die winst boeken zolang wij ziek blijven????
    IK heb een psychiater wel een sgeconfronteerd in de trant van u heeft geen enkel besef wat een geestelijk gezond mens is of hoe je dat blijft in deze verruckte wereld.
    Verder zou ik nog een kritische noot willen kraken we hebbene weliswaar een eigen verantwoordelijkheid maar onderschat ook niet de rol en aandeel van ons sociaal netwerk op ons (dis)functioneren.
    Sommige mensen raken vaak verstrikt in een bepaalde situatie thuis, of op het werk waardoor ze in de problemen kome nomdat ze een bepaalde rol krijgen opgedrongen die vreemd is aan hoe ze zelf zijn en het kost dan moeite en inspanning om weerbaar genoeg te zijn hier mee te kappen en jezelf te hervinden.
    We leggen mi te eenzijdig die verantwoordelijkeheid voor het al dan niet functoneren binnen de samenleving bij therapeuten, doctors en hun patienten waardoor veel mensen het gevoel hebben er alleen voor te staan.
    En dat kan een niet te onderschatten barriere zijn voor veel mensen om uit de misere te komen.
    Goed en wel beschouwd heeft een mens hulptroepen nodig in de vorm van familie, vrienden of andere voor jou belangrijke mensen want met alleen de hulpt van een therapeutt of arts die je vaak maar even ziet ben je er niet.
    En daar zou ik graag meer aandacht voor willen vragen gelet op het feit dat het mij jaren kostte om een behoorlijk sociaal netwerkt op te bouwen waar ik op terug kan vallen.

  4. Goed artikel.
    Ik ben zelf net van de Antipsychotica af, zit nu nog met de na-effecten van het medicijn, voornamelijk de plotselinge stijging van me dopamine level wat nogal wat rare gevoelens met zich mee brengt.
    Zo zie je maar wat medicijnen met je lichaam doen.
    Ik geloof zeker in de kracht van het bewustzijn (geest)
    Dat is ook de reden waarom ik me altijd opstandig heb gedragen tegenover mijn psychiater.
    Ik geloof niet dat ik een psychose heb.
    Ik weet wel dat ik hooggevoelig ben en de wereld en de mensen op dit bolletje heel zwart wit bekijk.
    Maar zoals hierboven al is gemeld,
    Wat is een geestelijk gezond mens in deze verukte wereld. Sommige mensen zijn zich heel bewust van de wereld om zich heen, en laten we eerlijk zijn het is niet bepaald Heaven.
    Wat mij heeft geholpen is spirituele boeken lezen over het uitzetten of bewust zijn van dat stemmetje in je hoofd waar iedereen zich tegenwoordig mee identificeerd. Kort na die periode kreeg ik mijn psychose.. maar hey.. het leven brengt altijd nieuwe uitdagingen en tests met zich mee. het leven is voor mij 1 grote spirituele oefening.
    Bewustzijn is de key wat mij betreft.
    En de medicijnen niet,, het probleem gaat nooit weg met medicijn gebruik. wel met het versterken van je geestkracht.. of zoals ik het zou willen noemen je bewustzijns kracht.

  5. […] Op zich een logische reactie want wanneer je een volgens de DSM ‘ernstige psychiatrische aandoening’ als zoekterm in bijvoorbeeld Google intypt, wordt bovenstaande keer op keer bevestigd. […]

Plaats een reactie