Het ‘Olifant-syndroom’

Hieronder volgt een bijdrage van Christina.

Er is een verhaal over hoe ze olifanten temmen. Ze nemen een baby-olifant en binden hem met een dik touw of een ketting aan een boom. Het dier wil natuurlijk weg en rukt en trekt, maar het kan niet wegkomen. Na lange tijd verzet, leert de olifant accepteren dat het niet mogelijk is om weg te komen. Hij probeert het niet eens meer.

Als de olifant groot is zou hij makkelijk het touw kunnen stuk trekken of de boom ontwortelen. Maar de volwassen olifant  ‘weet’ dat proberen te ontsnappen geen zin heeft. Dus kan men hem met een dun touw aan een klein paaltje vastmaken en hij blijft staan. Het is zijn eigen geloof en niet de feitelijke omstandigheden die hem tegenhouden.
Dat komt bij me op als het gaat over het geloof van mensen in hun ‘psychiatrische ziekte’.

In de psychologie is er een naam voor de beschreven berusting: ‘aangeleerde hulpeloosheid’, heet het daar. Naar mijn eigen idee is dat dan het zoveelste etiketje dat je als ‘psychiatrisch patiënt’ opgeplakt kunt krijgen… net zoals ‘depressief’ of ‘bipolair’ of ‘ik-zwakte’.

Ik vraag me bij de term ‘aangeleerde hulpeloosheid meteen af ‘kan ik het ook weer AF leren?’. En ik voel me naar als ik voor ‘hulpeloos’ word uitgemaakt. Bovendien kan ik er nog bij bedenken dat als ik het zelf aangeleerd heb, het mogelijk nog mijn schuld is dat ik hulpeloos ben ook!

In feite denk ik niet dat ‘aangeleerde hulpeloosheid’ iemand’s schuld is. Het is geen kwestie van domheid of koppigheid. Olifanten zijn niet dom als je het mij vraagt, evenmin als degenen die ‘binnen de psychiatrie blijven’.

Maar als je eenmaal flink ‘ziek’ bent geweest, platgespoten, nare dingen hebt meegemaakt, opgesloten bent geweest, en er wordt je verteld dat dit komt doordat je een ziekte hebt, en dat je dat kunt voorkomen door maar netjes de pillen te slikken – dan is het vrij logisch om daar dan – na een lange periode van pijn en rouw – aan toe te geven en te ‘berusten’. Vooral als je niet beschikt over enige andere informatie dan de boodschappen die de psychiatrie je brengt.

ANDERE BOODSCHAPPEN
Waar het dus vooral om gaat, hoe we het ook noemen, is dat het belangrijk is dat er andere boodschappen beschikbaar komen.

Daniel Fisher, die zelf ooit met schizofrenie werd gediagnosticeerd, is gaan doorstuderen, psychiater geworden en nu vooraanstaand persoon in de ‘Empowerment’ beweging. Hij geeft in zijn PACE-manual (gratis te downloaden (1)) een prachtig overzicht van een aantal van deze ‘andere boodschappen’ die iemand die met een psychose te maken krijgt te horen zou moeten krijgen.

Hieronder een vrije vertaling van een vergelijking die hij maakt tussen wat de psychiatrie ons vertelt en wat men naar zijn idee zou moeten meedelen.
(P = Psychiatrie, D = Daniel Fisher):

P: Je hebt een psychiatrische ziekte.
D: Je ervaart ernstige emotionele stress die je leven in de maatschappij bemoeilijkt.

P: Je ziekte wordt veroorzaakt door storing in je genen of in de chemie van je hersenen.
D: Je problemen komen door een combinatie van trauma, verlieservaringen en een gebrek aan goede steun.

P: Je stoornis is niet te genezen.
D: Je kunt volledig herstellen.

P: Je moet niet gaan werken zolang je nog symptomen hebt.
D: Begin zo spoedig mogelijk met werk dat zinvol voor je is omdat werken bijdraagt aan herstel.

P: Je moet de rest van je leven medicatie gebruiken.
D: Het kan zijn dat medicatie voor jou behulpzaam is terwijl je ondertussen betere vaardigheden aanleert in hoe met jezelf om te gaan en andere manieren leert om bij te komen van ersntige stress situaties.

P: Je moet voorgoed onder begeleiding blijven van hulpverleners.
D: Je zult in staat zijn om je voornaamste steun te krijgen van lotgenoten en vrienden, meer dan van professionele hulpverleners.

P: Als je stress vermijdt kun je je misschien redden.
D: Je kunt weer uitdagingen aangaan, dromen hebben en een vervuld leven leiden.

P: Je bent je ziekte.
D: Je bent nog steeds een volledig mens.

P: Doordat je deze ziekte hebt ben je niet in staat om gevoelens uit te drukken of relaties te onderhouden.
D: Je ervaart zulke extreme gevoelens dat je het gevoel hebt dat het niet veilig is ze te tonen. Op den duur zul je je veilig genoeg voelen om je eigen gevoelens en die van anderen te begrijpen en om hechte relaties aan te gaan.

P: Je hebt niet dezelfde rechten en verantwoordelijkheden als anderen.
D: Je hebt alle rechten die andere burgers ook hebben.

P: Je bent gevaarlijker dan andere mensen in de maatschappij.
D: Je bent niet gevaarlijker dan de rest van de mensen in de samenleving.

P: Je zult geen partner of kinderen kunnen hebben.
D: Je kunt een partner vinden en kinderen krijgen wanneer je eenmaal verder hersteld bent.

Toen ik deze tekst van Fisher voor het eerst las stond ik er paf van: de uitspraken van de psychiatrie waren een vrijwel exacte weergave van wat mij destijds verteld werd na mijn opnames en diagnose. Ik weet dat dit mij in die periode volledig terneer geslagen heeft.
Deze boodschappen waren de touwen en kettingen die mij heel lang op mijn plaats hielden.

Ik was bang. Heel bang. Mij werd voorspeld dat als ik zou proberen me los te maken uit de ‘touwen en kettingen’, en bijvoorbeeld eens zou proberen zónder medicatie te leven, dat ik dan weer héél erg ziek zou worden (en dus weer opgenomen, opgesloten en platgespoten). Dit hoorde ik niet alleen van hulpverleners maar ook van ‘lotgenoten’.

Er was nergens iemand die me boodschappen kon brengen zoals Daniel Fisher die verwoordt. Wat had het een verschil gemaakt als iemand mij toen die dingen had kunnen influisteren!

Het is nog maar kort, en met dank aan een lange (spirituele) ontwikkeling, dat ik me in staat voel te bedenken – zeker weten doe ik het niet steeds – dat ik mogelijk inmiddels een volwassen olifant ben die misschien wel met een dun touwtje aan een klein paaltje vastgebonden is. Het is nog niet zo lang dat ik begin te beseffen dat ik mogelijk dat touw wel eens finaal in tweëen zou kunnen trekken!

Pas wanneer je – desnoods maar heel voorzichtig en met kleine rukjes – gaat trekken aan de ketenen die je binden, ze gaat beproeven, ontdek je je ware kracht…

VOETNOTEN
(1) http://www.power2u.org/downloads/pace_manual.pdf

18 Reacties

  1. Een mooi stuk. Met de globale strekking ben ik het helemaal eens, met bijvoorbeeld een aantal van de DP-stellingen niet. Er is bijvoorbeeld sprake van zwart-wit denken van beide partijen:

    P: Je stoornis is niet te genezen.
    D: Je kunt volledig herstellen

    “D” valt in de valkuil van “P”, namelijk zwart-wit denken. Dat geldt ook voor:

    P: Je ziekte wordt veroorzaakt door storing in je genen of in de chemie van je hersenen.
    D: Je problemen komen door een combinatie van trauma, verlieservaringen en een gebrek aan goede steun.

    “P” heeft een totaal materialistisch standpunt, en “D” een totaal immaterialistisch standpunt. Dit kan verhinderen dat je oplossingen gaat zoeken die beide standpunten huldigen. Dat lijkt me niet goed, en heb ik juist wel gedaan.

    Het is bij geestelijke problematiek van het grootste belang dit soort denkfouten te voorkomen. Een kloppend wereldbeeld is de deur naar herstel. Het goede wereldbeeld is zo van belang, omdat mensen met geestelijke problemen vaak een sterk geweten hebben, en de neiging hebben tot zwart-wit denken. Voorbeelden daarvan zijn: “ik moet aardig zijn tegen iedereen”, “iedereen noet aardig zijn tegen mij”, “ik mag geen fouten maken”, enz.. Het metamodel van NLP gaat dit tegen.

    Ik vermoed ook dat mensen die kwaad blijven op de psychiatrie (er bijvoorbeeld onrealistische verwachtingen van hebben) zich nooit helemaal goed gaan voelen. Dat is namelijk ook een vorm van zwart-wit denken. Ik begrijp dat het door negatieve ervaringen kan ontstaan. Je kunt het tegengaan door “de metapositie in te nemen”, er boven te gaan staan. En dan zie je allemaal mensen die meestal redelijk hun best doen, fouten maken (dat mag!), en slachtoffers met pech zoals jij. Wat tot lijden leidt. De volgende stap is dan over het lijden na te gaan denken. “Waarom ik?”. En zo kom je in spirituele sferen. Hopelijk kun je daar een passend antwoord vinden. Als je daarmee je wereldbeeld kloppender maakt kom je dichter bij herstel.

  2. Jos, vooral als iemand opgenomen is geweest, kunnen de opmerkingen die door psychiaters gemaakt worden verpletterend zijn. Heel veel impact hebben omdat ze worden gekoppeld aan ervaringen van, bijvoorbeeld, opgesloten worden (in een cel of op een gesloten afdeling), of gedwongen medicatie krijgen en dergelijke. Dat maakt zeer angstig.
    Het kan anders liggen wanneer iemand b.v. zelf niet opgenomen bent geweest en daardoor meer het gevoel heeft kunnen houden dat hij of zij zelf kan kiezen, wat te geloven.

    Ik zie niet een onderscheid tussen ‘materieel’ en ‘immaterieel’ in de boodschappen. Wel zie ik, dat beiden nogal absoluut zijn. (Het gaat ook om een denkkader, om een leidraad t.a.v. ‘hoe moet ik het zien’, zoals ik het beleef).
    Als ik moet kiezen tussen de absolute boodschappen van de Empowerment beweging en die van de psychiatrie, dan weet ik dat voor mij de uitspraken van de Empowerment beweging veel hoopgevender zijn en mij meer motiveren om me te focussen op ‘wat er is’ en goed voor mezelf te zorgen. De uitspraken van de psychiatrie zoals ik die te horen kreeg, legden me lam, maakten me bang en vervulden me van een gevoel van wanhoop.

    • ja sommige uitspraken zijn heel schokkend Christina, zoals deze: als je meerdere psychoses hebt gehad is de kans ook groot dat je bij positieve ervaringen doorschiet. Maw stel je zit een mooie film te kijken waar je lyrisch over bent en vervolgens schiet je door..
      Of deze meerdere psychoses veroorzaken hersenschade, dus mevrouw maar wel uw medicatie nemen/eraan blijven.Ik kom er steeds meer achter het is onverwerkt leed/trauma wat het veroorzaakte. Ben ook vele jaren psychosevrij geweest en heb er in 2011 2 gehad na heel veel te verduren te hebben gehad. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je stress zoveel mogelijk moet vermijden, want daar kan je hoegenaamd niet tegen. Nou ik verdraag juist heel veel, maar heb ook mijn druppel.Ik heb goede hoop dat ik het emmertje eerder leeg.

    • Ik weet dat dat zeer angstig is. Een voordeel van nooit opgenomen zijn(zoals ik) is dat je meer het idee hebt dat je dingen zelf overwonnen hebt. Maar alleen met een potje pillen kan ook zeer angstig zijn, hoor.

      Materieel= +/- het heeft te maken met je lichaam (genen, hersenen), niet met je gedachten (door ervaringen)
      Immaterieel= net andersom

      Deze scheiding veroorzaakt verwarring. Veranderingen van gedachten veroorzaken veranderingen in je lichaam en andersom. Daarom kunnen pillen- en praattherapieen beide effectief zijn.

      Ik denk dat mensen zoals wij vaak in de psychiatrie beginnen (materieel), en geleidelijk meer de therapiekant (immaterieel) uitgaan. De psychiatrie dient vooral te stabiliseren, om verdere ontwikkeling mogelijk te maken. Zo zie ik het ondertussen. Dus ik vind het ook heel logisch dat jij baat hebt bij iets als Empowerment. Ik ging +/- een jaar terug een opleiding Counseling en Coaching doen van een jaar. Daar kreeg ik opeens les van allerlei psychotherapeuten, die de bipolaire stoornis meer als psychotherapeutisch behandelbaar zagen. Dat was voor mij een verademing, en heeft mij enorm geholpen. Zo heeft ieder zijn eigen manier.

  3. Wat een herkenning in de weerspiegeling van twee werelden die overduidelijk met elkaar botsen…
    Ik bedoel, de ervaarders en de vermeende pretendeer ‘ervaarders’…
    Al moet ik zeggen dat ik mezelf zonder medicatie weer heb teruggevonden… Nou, er is weliswaar een andere jeroen ‘geboren’. Want ergens moet ik voor mezelf vaststellen dat het riviertjes(leven is wel anders geworden) anders is gaan stromen… Alles om me heen is hetzelfde gebleven alleen is mijn persoonlijkheid eentje geworden die mij wel past.
    En hoewel je je ongeduld niet mag laten blijken, is het iedere keer de reactie van ‘Oh, je bent depressief’ wel een ontzettende dooddoener. Iedere keer komt het mij over dat velen niet helemaal in orde lijken, gek he. Maar dat is mijn kijk een beetje, om te begrijpen wil ik de boel weleens omdraaien… En tja, misschien is er nog een lange weg te gaan en misschien toch ook niet. Ik accepteer de ‘lessen’ zoals ze komen en ik verwerk ze op de manier waarop ik de wereld ben gaan zien….
    En wat dat werken betreft, ja alleen maar doen wat jouw past… immers, het verschil zien is er ook naar handelen. Anders wordt je weer ‘opgesloten’, of zoals in mijn geval, weer ‘depprie’! Dat kan dus niet!

  4. Hoi Christina
    ik vind dit een zeer mooi, beeldend en bemoedigend bericht.
    Ik heb mij er nooit bij meer kunnen leggen, dat ik de hele dag in bed moet liggen en sigaretten moet roken en koffie drinken, en niks meer aan mijn ontwikkeling doen ‘want dat is teveel stress’. Ik werd juist enorm gestressd van dit ‘niks doen’, omdat ik mij daar niet gelukkig bij voel. Pas nu ik weer een baan heb, sport en studeer, voel ik mij werkelijk rustig. Ik heb als olifant ook nog steeds een touwtje (beetje medicatie, gesprekken met Ggz mensen) maar ik probeer toch telkens een beetje eraan te trekken. Ik geloof echt dat ik ooit zonder kan, omdat ik mij als persoon namelijk een stuk in de goede richting ontwikkeld heb. Het is elke dag werken, maar dan krijg je er ook wat voor terug! Ja, ik geloof dat je kan genezen.
    Groet
    Diana

    • Dank je wel Diana. Ik schreef het elders al, wat mooi dat je nu zoveel doet en dat het goed met je gaat. Misschien dat we een keer van het touwtje een mooie versierde ketting kunnen maken die we naar wens aan- en af doen!

  5. Heel herkenbaar dit verhaal, al heb ik dan zelf nooit een ‘psychose’ doorgemaakt.
    Met zes jaar kreeg ik het etiket autisme en des-kundigen schetsten een steeds somberder toekomstbeeld, waar ze ook naartoe werkten. Zo zou ik nooit een normaal, zelfstandig leven kunnen leiden. Of dat bewust gaat weet ik niet, maar ik herken het gevoel van de olifant. Mooie vergelijking.
    Aangeleerde hulpeloosheid vind ik zelf ook een passend word, het maakt duidelijk dat iemand niet ‘ziek’ is, maar dat de omgeving en mensen hem ‘geleerd’ hebben dat het niets aan de situatie kan doen, behalve erin berusten.
    Ik verzwakte ook emotioneel, tot er iemand kwam die wel mijn kwaliteiten en mogelijkheden erkende en me leerde reizen met het openbaar vervoer en me ook op andere punten op weg hielp. Waar de school dacht dat ik later 24-uurszorg nodig zou hebben, woon ik inmiddels zelfstandig, zonder begeleiding en ga ik redelijk mijn eigen gang.
    De wereld probeer ik iets moois mee te geven. Ik wil mensen hoop geven, opdat ze de kracht vinden zichzelf te ontwikkelen en hun weg in het leven te vinden.

    Sarah

    • Dank je wel voor je reactie Sarah, boeiend om te lezen. Ja, ik denk dat het ‘olifant-verhaal’ opgaat voor allerlei situaties. Wat prachtig dat je niet meegegaan bent in het sombere beeld dat je werd voorgeschoteld en dat je nu een inspiratiebron voor anderen kunt zijn!

  6. ik nam op den duur niemand meer serieus in de psychiatrie. Het grootste probleem was dat als ik zou stoppen met de middelen ik dan weer het hele traject met een rechterlijke machtiging, leugens en dwangmedicatie zou kunnen gaan doorlopen. Dat zou ik niet nog een keer trekken.

    Uiteindelijk toch weer gelijk na het aflopen van de machtiging gedaan. Nu 8 maanden later zijn mijn symptomen wel bijna helemaal weg. Ik ben alleen fysiek heel erg moe vaak en dat wijt ik door de schade die de medicijnen deden, maar ook doen, want het spul is nog steeds niet uit mijn lichaam, aan mijn systeem.

    Daarnaast had ik afgelopen zomer een kleine terugval. Ik ben onmiddellijk toen ik de isoleer uit was bij de begeleiding gaan zeuren voor een wandeling. Ik wilde zogenaamd friet eten, want ik vond het eten niet te eten daar. Toen heb ik tijdens de wandeling tegen een mannelijke verpleger die twee koppen groter dan mij was gezegd: “ajuu, ik ga ervandoor.” Hij vond het echt geen goed idee en had het niet gedaan als hij mij was. Zei hij met zijn smekende hond blik. Ik ben toen eerst wat gaan drinken tot laat in Scheveningen, toen naar mijn kamer gegaan in Den Haag. Ik heb echt een aantal nachten geslapen met het idee van als ze me op komen halen dan steek ik die politieagenten gewoon neer met een mes. Dit klinkt misschien overdreven, maar ik was gewoon bijna dood geweest deze zomer. En dat meen ik echt! Had ik weer een half jaar ‘onder behandeling’ moeten gaan, dan had ik mijn leven beëindigd. Ik kan het gewoon niet meer aan. Ik ben op dit moment nog steeds aan het herstellen van de antipsychotica en hoop maar dat ik er volledig bovenop kom. Ik ben 25 jaar en wil bloeien in mijn leven. Niet mezelf dood moeten maken, omdat een leven met medicatie niets verschilt van dood zijn.

    Het grappige is dat men denk ik bij de psychiatrie ook wel het idee had dat ze mij niet vast konden houden en ze kwamen met een of andere smoes dat de rechterlijke maatregelen niet meer golden en ik gewoon mocht doen waar ik zin in had. Overigens was ik nog wel een aantal keer langs geweest voor gesprek met de psychiaters, men had mij gezegd dat ik niet opgenomen zou worden en dat gaf ze misschien wat rust.

    Anyway wat ik een beetje duidelijk probeer te maken is dat je wel die olifant bent. Je hebt recht op je eigen leven en je moet daar voor vechten. Zelf zit ik nu dus op het punt dat ik nog liever dood ga dan behandeling van een psychiater ontvang. Vanuit dat punt is alles mogelijk.

  7. Mooi verhaal. Ik ben het er mee eens dat we als ‘patient’ vrij hulpeloos gemaakt worden als we niet uitkijken. Vooral het etiket ‘ongeneeslijk’ is dodelijk voor je motivatie als je het begint te geloven. Omdat je dan misschien ook gelooft in de daarbij behorende levenslange medicatie die alle kans ontneemt om zelf te genezen.

    Die medicatie lijkt wel te werken, maar dat is maar schijn. Het geneest zeer zeker niet de onderliggende problemen die die psychoses veroorzaken. Hooguit geeft het je een tijdelijke verdoving ervan.

    Ik geloof dat een verkeerde omgang met stress die psychoses veroorzaken. Net als onverwerkte trauma’s (=ook stress). Dus niet stress op zich, want wat is stress precies? Stress is niet perse slecht. Het kan je boos of angstig maken. Maar dat is niet perse verkeerd, zolang je er maar goed mee omgaat. Maar doe je dat niet, dat kun je depressief / verslaafd raken of zelfs psychotisch.

    Het probleem van die medicatie is dat die stress gevoelens onderdrukt worden, zodat je bijna niets meer voelt. En dus ook niet kunt weten hoe boos of angstig je echt bent. Daarom kun jezelf niet meer verbeteren door assertiever of moediger met stress om te gaan.

    Anyway, pas idd op dat je geen olifant wordt, want er is niets zo kut als hulpeloos en hopeloos door het leven gaan.

  8. Iets dat ik bedenk door je reactie, Bob, is dat het mogelijk ook zo is dat mensen geleerd hebben dat ze niet boos en angstig mogen zijn. Dat zet een enorme rem op het voelen en uiten van emoties. Als iemand als kind een klap of een rotopmerking kreeg als hij of zij liet blijken boos of bang te zijn, dan is er een onbewuste automatische rem op die emoties (denk ik). Dat kan zo niet doorgaan, dus exploderen die gevoelens alsnog, en in verwrongen vormen, tijdens een psychose. (Denk ik).

    Ik ben overigens heel graag een olifant… een VRIJE olifant! Die alle kettingen en touwen en bomen en paaltjes kapot trekt en vrolijk verder trekt! 😀

    • Beste allemaal
      herkenbaar, de reacties. Ook die van Sobreeze, dat raakt mij zeer.
      Ik ben in 2009 gedwongen opgenomen geworden in Zuid Limburg. Ik weigerde medicatie te slikken, omdat ik hier in 2007-2008 ZEER suïcidaal van was geworden. Ik wilde het niet nog een keer meemaken. Ze zeiden dat ik dwangmedicatie zou krijgen als ik het niet vrijwillig zou nemen (wat heeft ‘vrijwillig’ dan nog voor betekenis) en toen ben ik gestopt met eten en drinken, in de hoop dat ik eerder zou sterven dan dat die medicijnen zouden werken.
      Helaas ging ik niet dood, en wat er daarna gebeurde was vele malen erger dan de dood: Ik lijd EXTREEM onder een hoge dosis neuroleptica. Het was zo ondraaglijk, wat ik allemaal ‘voelde’ en waarnam, dat ik ettelijke keren probeerde mijn leven te beëindigen. De verpleging verhinderde dat, en de psychiater, die mij die folter middelen gaf, wilde mij geen euthanasie bieden. Acht maanden heb ik in die hel gezeten: gedwongen opgenomen in een naargeestig ziekenhuis, en gedwongen elke maand een depot spuit in hoge dosering. Een ergere marteling kan je je niet voorstellen. Ik was toen een olifant die met lijf en al, met kettingen, aan de boom was vastgezet. De olifant kon niet meer bewegen en ook amper ademen.. net genoeg om in leven te blijven.
      Nu, jaren later, ben ik een olifant (nog steeds dezelfde) aan een duw touwtje. Ik heb nog steeds contact met een psychiater, en dat vind ik ook niet erg want er is over en weer respect en gelijkheid. Ik kies voor een duw touwtje aan de boom, om nog even te wennen aan de vrijheid, en af en toe doe ik dat touwtje af. Ik kan dat zelf sturen.

      Ik heb dus een jaar gedwongen opgenomen gezeten. Op een gegeven moment kreeg ik een psychiater die naar mij luisterde en samen bouwden we de medicatie af. En inderdaad: mijn suïcidaliteit verdween. Ik voelde meer, maar interpreteerde het leven als een uitdaging. Ik nam een baan en ging weer studeren. En dat doe ik nu nog steeds. Eind goed al goed. Ik heb het overleefd (letterlijk) en de kwalijke invloeden van de psychiatrie zijn vrijwel uit mijn leven. Ik leid nu mijn eigen leven, buiten dit circuit, en voel dat ik me weer kan ontwikkelen.
      Ik slik nog steeds medicatie, maar nu een klein beetje. Dit helpt genoeg, om mij niet te snel in wanen te verliezen. Maar het heeft geen bij effecten, waardoor het goed draaglijk is. Ik heb ook een stemmingsstabilisator en antidepressivum. Ik merk hier geen nare dingen van. Ik heb eerder het idee, dat ik nu veel meer kan, dan ik vroeger kon.
      Alleen de weg is, zo nu en dan, nogal pijnlijk geweest.
      Diana

  9. pff heftig verhaal.. gelukkig dat het nu beter gaat dan. En dat je nieuwe psychiater wel naar je luistert vwb die medicatie. Dat hoor je niet vaak.

    Christina. ik denk dat je gelijk hebt, dat je vanaf jongs af aan geremt kunt worden in het omgaan en uiten van emoties. Geldt niet voor iedereen denk ik, maar afhankelijk van je opvoeding en omgevingsfactoren kan het gebeuren.

    Wat ik uit eigen ervaring weet is dat ik idd niet zo goed met emoties kan omgaan maar dat ik tijdens mijn psychoses extreem angstig werd en ook extreem kwaad op de wereld. Alles van de afgelopen jaren (alle onverwerkte emoties) vereffende zichzelf als het ware alsnog.

    Ik was een hele angstige en boze olifant zeg maar :p

  10. oja,

    En die medicatie zorgt volgens mij voor dat dus alle kans om na een psychose wel goed met stress en emoties om te gaan teniet gaat. Omdat je niet weet hoe je je echt voelt. Ik ben persoonlijk bang dat ik opnieuw een heftige psychose krijg als ik te lang door ga met medicijnen slikken, omdat er opnieuw onderdrukte gevoelens bijkomen. Mijn antwoord tegen deze paradoxale toestand is psychotherapie oid in plaats van pillen. Dat heb ik tijdens mijn opnames ook geprobeert duidelijk te maken. Maar zonder veel succes. Medicatie is in de ogen van de meeste psychiaters de kern van de behandeling. En dat is jammer. Zo creeer je levenslange patienten (olifanten)…

  11. Diana mijn hart gaat naar je uit. Wat een vreselijke klem-situatie. Ik kan me er vanuit mijn eigen ervaringen iets bij voorstellen, al ben ik gelukkig niet zo lang als jij gedwongen opgenomen geweest. Men neemt je op en als je wanhopig wordt, vindt men je gedrag uit wanhoop reden om je verder nog vast te houden… Dit heb ik ervaren met de isoleercel. Stop mij in een cel en ik ga me uit ellende heel ‘gek’ gedragen… voor hen dan reden om te zeggen dat ik echt ‘gek’ ben en het verblijf in die cel ‘echt’ nodig heb… Dat vind ik één van de engste dingen aan het gedwongen behandelen van mensen. Alles wat je doet in reactie op de wreedheid van de behandeling, wordt gezien als reden om die behandeling voort te zetten. Daar zijn geen woorden voor, eigenlijk. Behalve dan misschien… BAH!!!

    Bob, ik ben het eens met ongeveer alles wat je net zei. Ik denk ook dat psychotherapie – van een goede therapeut – heel erg belangrijk kan zijn.

    • Hoi Christina
      bedankt voor je reactie. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met mij, en heb ik de juiste medicatie gevonden -in de juiste dosering. Ik zit ook al lang niet meer in zo’n ziekenhuis want zoals je zegt, het is niet echt een normale plek.
      Dat heb ik altijd gevonden. Ik word gewoonweg depressief in dergelijke ziekenhuizen. Alles wordt als ‘gek’, ‘ziek’ gezien. En als je je niet gedraagt krijg je een enkeltje isoleercel. Wat heb ik daar vaak ingezeten.. en al die tijd heb ik mezelf normaal gevonden, in een abnormale situatie. Het is ook niet normaal om in een papieren hoed te plassen, en rondjes te lopen om een bed dat aan de grond zit vastgenageld. Ik moest echt denken aan de film ‘One flew over the cuucko’s nest’ toen ik daar zat.
      Ik heb trouwens mijn derde boek zo goed als af. Indien je interesse hebt om de eerste versie te lezen, mail mij. Het gaat over mijn laatste psychose (2009), hoe de psychiatrie daarmee omging en hoe ik, anderhalf jaar later, het touw losrukte van de boom (als olifant).
      Groetjes
      Diana

  12. We kunnen ons afvragen… Hoe kan men toch verwachten dat je iemand die zich ‘gek’ gedraagt (in de ogen van de meerderheid dan) zover krijgt dat hij zich ‘normaal’ gaat gedragen als je hem gaat ‘behandelen’ voor zijn ‘gekte’ onder omstandigheden die verre van ‘normaal’ zijn?
    Hoe kun je verwachten dat je iemand ‘geneest’ van bv depressie of psychose door deze persoon op te sluiten, in een omgeving met allemaal andere psychotische en depressieve mensen te plaatsen, allerlei regels op te leggen en hoe dan ook een situatie creëeren die op geen enkele manier lijkt op hoe men thuis ‘normaal’ leeft?

    Ik zou zeggen zet iemand die tijdelijk last heeft van problemen, tussen een groep mensen die géén problemen heeft en goed en verstandig en rustig met elkaar om gaat. Moet je dat eens vergelijken met de psychiatrische afdelingen die ik van binnen heb mogen meemaken…

    (Hoofdschuddend…) ‘Waanzin’….

Plaats een reactie