Helft Nederlandse Pubers heeft wel eens Mild-psychotische Verschijnselen

Hanneke Wigman heeft onderzoek gedaan naar hoe vaak psychotische verschijnselen voorkomen bij pubers (1,2).  Zij vond dat zo’n beetje de helft van de pubers wel eens last heeft van verschijnselen als paranoia, hallucinaties, wanen (zoals grootheidswaan) en ”paranormale” overtuigingen.

Zo zie je maar dat deze zaken vrij vaak voorkomen en dat het misschien wel een normale reactie is van je geest als bepaalde uitdagingen of problemen te groot worden.

Hieraan zou ik nog willen toevoegen dat wat als psychotische verschijnselen wordt beschreven wellicht wel zinvolle copingsmechanismen (3) zijn.

Misschien is het wel helemaal niet zo gek dat je een ”grootheidswaan” ontwikkelt als je vaak wordt gepest, gekleineerd en je jezelf waardeloos voelt. Zo kun je jezelf toch weer recht in de ogen kijken.

Daarnaast zijn pubers misschien ook nog wel gevoeliger en minder afgestompt en mechanisch dan menig volwassene die mee rent in de drukke westerse samenleving, waardoor ze nog een bepaalde openheid hebben voor zaken die later worden neergezet als zijnde ”paranormaal”, maar misschien wel helemaal niet zo vreemd zijn, maar eerder onbekend.

In het onderzoek wordt ook gesproken over het ‘psychotische’ verschijnsel dat je denkt dat mensen zich anders voordoen dan ze zijn, waardoor een gevoel van paranoia kan onstaan. Ook hiervoor lijkt me weer te gelden dat kinderen leren dat veel mensen een soort masker dragen en niet zo makkelijk echt zeggen wat ze denken en voelen. Je kunt je voorstellen dat dit ook uitermate verwarrend is voor jongeren (en niet alleen voor jongeren overigens).

Misschien helpt dit onderzoek van Hanneke Wigman wel mee om het idee aan kracht te laten winnen dat ”psychotische verschijnselen” vaak een normale reactie kunnen zijn op heftige stresserende omstandigheden, in plaats van een aangeboren hersenafwijking. Het wordt pas echt een serieus probleem als de normale reactie steeds extremer wordt, zonder dat de werkelijke stress-factoren worden aangepakt. Lees daar meer over op (4).

VOETNOTEN

(1) http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8LHBTM
(2) http://psychoseanders.yolasite.com/allerlei/bijna-de-helft-van-de-nederlandse-pubers-heeft-wel-eens-psychotische-verschijnselen
(3) Copingmechanismen zijn manieren waarop je omgaat met bepaalde zaken/uitdagingen/problemen
(4) https://psychoseanders.wordpress.com/2010/12/15/de-mogelijke-oorzaak-van-bipolaire-manie-de-bipolaire-stoornis/

Eén reactie

  1. Een psychose is een coping mechanisme. Je genen en de situatie bepalen of deze in jouw specifieke geval geactiveerd wordt. De een zal dus nooit een psychose krijgen, een ander weer wel.

    Jos

Plaats een reactie