Giftige Geheimen en Psychose Opwekking

INTRODUCTIE

Dit Psychose Anders project probeert de verschillende kenmerken die kunnen optreden bij een psychose of die kunnen leiden tot psychotische verwarring in kaart te brengen.

Graag wil ik dan ook iedereen aanmoedigen om hun bijdrage te leveren indien het tips bevat van hoe je met bepaalde verschijnselen kan omgaan op zo’n manier dat je zelf leert controle te houden en je niet overspoeld raakt door verwarring en complexe symboliek.

GIFTIGE GEHEIMEN: EEN PARABEL

Via een video welke ik aantrof op een vrij lege  hyves-weblog (sinds gisteren is er ook voor psychose anders een hyves-pagina gestart voor de hyves-liefhebbers onder ons) raakte ik geïnspireerd om één van de mogelijke factoren te beschrijven die ervoor kunnen zorgen dat mensen in een psychotische toestand geraken.

Dit verschijnsel zou ik willen beschrijven als ‘bij je dragen van giftige geheimen‘.  Toen ik ooit eens werkte in een psychiatrische kliniek sprak ik met een opgenomen man. Hij vertelde me een verhaal van een machtige eerste minister in het koninkrijk van de koning die een groot geheim wist over de koning.  Zijn positie als rechterhand van de koning zou op het spel staan als het geheim zou uitkomen.

Aanvankelijk leek het hem ook wel te lukken om het geheim binnen te houden, maar naarmate de tijd vorderde leek het wel alsof het geheim in hemzelf steeds onaangenamer begon te branden. Naarmate de tijd vorderde werd het geheim zo ondraaglijk dat hij nog maar één uitweg wist en dat was afreizen naar een vergelegen grottenstelsel. Hij daalde met een fakkel diep af in deze grotten om uiteindelijk het geheim hard uit te schreeuwen.

Dit luchtte hem enorm op, alleen ontstond het gevoel van het brandende geheim al snel opnieuw waardoor hij vaker naar het grottenstelsel ging om zijn geheim uit te schreeuwen. Omdat hij zó hard schreeuwde begon hij zich af te vragen of mensen buiten de grotten hem misschien toch niet hadden gehoord.

Misschien zouden die mensen het wel gehoord hebben en het ook verteld hebben tegen anderen. Misschien wist eigenlijk iedereen wel van het geheim, maar zei niemand het en was het alleen wachten op het moment dat het geheim publiekelijk bekend zou worden en dan zou hij wellicht wel eens onthoofd kunnen worden.

Uiteindelijk werd het geheim als een gif dat zijn hele lichaam en geest verlamde: overal was hij op zijn hoede en alert want het grote geheim zou ieder moment onthuld kunnen worden.

HET GEVAAR VAN HET LEVEN MET EEN GIFTIG GEHEIM

Sommige mensen leven met een soortgelijk geheim als de eerste minister van de koning in bovenstaand verhaal. Soms gaat het over een geheim van een ander, maar ik vermoed dat het veel vaker gaat over een geheim over zichzelf. In de bovenstaande video gaat het bij Michelle wellicht over het giftige geheim dat ze denkt eigenlijk niet slim genoeg te zijn voor de functie. Dat het nog een kwestie van tijd is voordat de mensen het zullen ontdekken en dan zal het verschrikkelijke gebeuren: ze zal haar baan en haar status verliezen.

Omdat het té onaangenaam is om zichzelf te confronteren met de mogelijkheid dat ze mogelijkerwijs inderdaad niet goed genoeg is voor de functie van verplegende zal ze met alle macht die ze in zich heeft proberen te ontkennen dat ze het niet aankan. Het voelt dan alsof ze echt een geheim met zich meedraagt dat ze aan niemand mag vertellen en het liefst ook niet aan zichzelf: ik kan dit werk eigenlijk helemaal niet aan.

Zo blijft ze doorgaan met haar werk maar vreest bij ieder foutje dat ze maakt dat het grote geheim wordt ontdekt door collega’s of dat ze misschien écht een grote fout gaat maken (een dodelijk infuus prepareren).

In het geval van Michelle heeft dit verschijnsel van het giftige geheim er mogelijkerwijs toe geleid dat er een splitsing in haarzelf op is getreden: één deel wil er niets van weten dat ze misschien niet geschikt is voor die functie en een ander deel weet juist heel goed dat ze er niet voor geschikt is.

Als de scheiding tussen deze twee delen maar scherp genoeg is, zou het zomaar kunnen dat gedachten uit dat ongewenste deel dat op de hoogte is van dat ‘giftige geheim’ zich opdringen aan het andere deel en zelfs ervaren zouden kunnen worden als ‘vreemde stemmen’.

HOE OM TE GAAN MET EEN GIFTIG GEHEIM?

Het lijkt me voor iedereen wijselijk om te voorkomen dat een bepaald geheim uitgroeit tot een giftig geheim dat je hele geest kan verlammen. Als je hardnekkig probeert dit geheim te ontkennen of er voor weg te lopen zal het alleen maar harder gaan schreeuwen waardoor het eigenlijk onmogelijk wordt om er van weg te blijven lopen.

Als je het geheim dermate onprettig vindt dat je er voor wilt blijven weglopen dan kunnen antipsychotica – of neuroleptica zoals ze vroeger nogal eens genoemd werden – helpen om die andere ‘stemmen’ weg te drukken waardoor je lekker veilig je zelfbeeld in stand kan blijven houden.

Het is echter ook het overwegen waard dat het geheim wellicht minder giftig zou kunnen worden als je al in een vroeg stadium iemand weet te vinden met wie je in vertrouwen dit grote geheim kunt delen. Zelfs al is het heel erg onprettig en onaangenaam voor jezelf. Misschien schaam je je wel enorm voor iets, of voel je je een mislukkeling of voel je je schuldig?

Om het geheim echter in je systeem te houden is een erg onverstandige beslissing omdat het uiteindelijk een drijvende kracht kan worden voor het laten ontstaan van stemmetjes (ongewenste gedachten) die het steeds maar weer over dat ‘verschrikkelijke geheim’ hebben. Ook kan het leiden tot het gevoel dat andere mensen misschien toch wel weten wat je voor je houdt wat een vernietigend gevoel van paranoia kan opleveren.

Allemaal niet handig. Het advies voor mensen die met dergelijke giftige geheimen rondlopen is dan ook simpel: neem mensen in vertrouwen of schrijf er in ieder geval over. Denk daarbij ook vooral dat je echt niet de enige bent met een dergelijk geheim en dat het uiteindelijk helend is om het geheim als sneeuw voor de zon te laten smelten in openhartigheid en het vertrouwen dat je lichaam liever leeft zonder dat soort vernietigende innerlijke strijd.

NAWOORD

Voor alle duidelijkheid: dit is slechts een voorbeeld van een factor die mee kan spelen in het ontstaan van waanzin bij iemand. Er zijn natuurlijk nog vele andere redenen waardoor iemand overspoeld kan raken en het contact met de gedeelde werkelijkheid op een andere manier gaat beleven.

Plaats een reactie