Spiritueel Noodgeval: Wanneer Persoonlijke Transformatie een Crisis wordt

INTRODUCTIE

Voor degene die openstaan voor de mogelijkheid dat een psychose een helend effect zou kunnen hebben mits het onder de juiste omstandigheden wordt benaderd is het boek ‘ Spiritual Emergency – When Personal Transformation Becomes a Crisisvan Stanislav en Christina Grof een aanrader.

De achterflap van het boek luidt als volgt:

“Toenemende aantallen mensen die een persoonlijke transformatie meemaken, ervaren spirituele noodgevallen – crises waarbij het proces van groei en verandering chaotisch en overweldigend wordt. Individuen die zulke episodes ervaren, zouden het gevoel kunnen hebben dat hun gevoel van identiteit afbreekt, dat hun oude waarden niet langer voor waar gehouden worden, en dat de grond onder hun persoonlijke realiteiten radicaal verschuift.

Helaas is de moderne psychiatrie er niet in geslaagd deze episodes te onderscheiden van geestelijke ziekte. Met als resultaat dat transformationele crises vaak onderdrukt worden door routinematige, psychiatrische zorg, medicatie en zelfs institutionalisering.

 

Maar, er ontwikkelt zich een nieuw perspectief onder veel geestelijke gezondheidsprofessionals en degenen die spirituele ontwikkeling bestuderen die zulke crises beschouwen als transformatieve doorbraken die een enorm potentieel kunnen bevatten voor fysieke en emotionele heling. Wanneer dit begrepen en behandeld wordt op een ondersteunende manier, kunnen spirituele noodgevallen toegangspoorten worden naar hogere niveaus van functioneren

In dit boek beantwoorden vooraanstaande psychologen, psychiaters en spirituele leraren de volgende vragen: Wat is een ‘spiritueel noodgeval?’ Wat is de relatie tussen spiritualiteit, “gekte” en heling? Welke vormen nemen spirituele noodgevallen aan? Wat zijn de valkuilen –en beloftes- van de spirituele praktijk? Hoe kunnen mensen tijdens een spiritueel noodgeval bijgestaan worden door familie, vrienden en professionals?

Dit revolutionaire werk onthult dat in de crisis van een spiritueel noodgeval de belofte ligt van spirituele ontwaking en vernieuwing.”

 

In veel gevallen dringen nieuwe rijken van mystieke en spirituele ervaring plotseling en dramatisch hun leven binnen wat resulteert in angst en verwarring. Ze kunnen immense angst voelen, moeite hebben met het omgaan met hun dagelijkse levens, werk en relaties en ze kunnen zelfs vrezen hun gezonde verstand te verliezen. en nieuwe manieren van zijn.

In hun introductie schrijven Stanislav Grof en zijn vrouw Christana zeer expliciet dat er een onderscheid gemaakt dient te worden tussen een ‘spiritueel noodgeval’ en aandoeningen die duidelijk psychotisch van aard zijn. Ze hebben het hier over chronische aandoeningen die duidelijk biologisch van aard zijn en medische behandeling vereisen. Ze schrijven ook het volgende:

“Toen medische strategieën werden toegepast binnen de psychiatrie, waren onderzoekers in staat biologische verklaringen te vinden voor sommige stoornissen met psychologische manifestaties. Van veel aandoeningen werden organische basissen gevonden zoals infecties, tumoren, vitaminetekorten en vasculaire of degeneratieve ziektes in de hersenen. Als uitbreiding vond de medisch georiënteerde psychiatrie middelen om de symptomen van die toestanden waarvoor geen biologische oorzaken gevonden werden, te sturen.

Deze resultaten waren voldoende bewijs voor de psychiatrie om zich te vestigen als subspecialiteit van de geneeskunde hoewel er nog geen organische basis gevonden was voor de meerderheid van de problemen die psychiaters behandelden. Als resultaat van deze historische ontwikkeling, wordt aan mensen die uiteenlopende emotionele en psychosomatische problemen hebben automatisch gerefereerd als patiënten en de moeilijkheden die ze hebben, worden beschouwd als ziektes van onbekende origine zelfs als klinische en laboratoriumresultaten zulke labels op geen enkele manier rechtvaardigen.”

Verder wijzen de schrijvers er in de introductie van het boek op dat ‘spirituele noodgevallen’ een sterk positief potentieel in zich dragen en dat deze benadering volledig congruent is met oude wijsheid en moderne wetenschap.

Het gaat misschien wat ver om hier een uitgebreide recensie te schrijven over dit boek maar ik kan het absoluut iedereen aanraden die zich wil verdiepen in de mogelijke oorzaken van ‘psychoses’, transpersoonlijke benaderingen en de helende potentie van veranderde staten van bewustzijn.

Het boek biedt naar mijn mening prachtige handvaten voor sommige mensen om hun eigen spirituele ervaringen te integreren en voor de mensen in hun naaste omgeving om meer begrip te ontwikkelen voor degene die in een andere staat van bewustzijn verkeert. Ook hoop ik dat de mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie, meer open zouden willen staan voor de mogelijke helende kracht van ‘psychoses’ zonder deze direct te diagnosticeren als een (ongeneeslijke) hersenziekte die ten alle tijden onderdrukt dient te worden.

‘Spiritual Emergency – When Personal Transformation Becomes a Crisis’  is een verzameling van essays die geschreven is door psychiaters zoals R.D. Laing en John Weir Perry

Het boek is helaas niet vertaald in het Nederlands.

Zie verder ook een gerelateerde reactie van Diana.

Illustratie afkomstig van Winging with Whitehawk.

Advertenties

3 Reacties

 1. Een nuttige en -naar mijn mening- inspirerende aanvulling op bovenstaand artikel:

  Dr. Lukoff is degene die de term ‘Spiritueel of religieus probleem’ in de DSM 4 heeft laten opnemen.

  Hij heeft zelf 30 jaar geleden een spirituele crisis ervaren waarvan hij later (tijdens zijn studie psychologie) leerde dat dit een ‘psychose’ genoemd werd.

  Tijdens zijn ervaring was hij ervan overtuigd dat hij de incarnatie van Budha en Jezus was terwijl hij Joods was en eigenlijk geen kennis had van deze figuren / archetypische symbolen.

  Hij heeft zijn ervaring succesvol weten te integreren en is er volgens hemzelf wijzer van geworden.

  (In de huidige DSM 4 staat als ‘behandeling’ voor het Spiritueel of Religieus Probleem dat deze vooral niet onderdrukt dient te worden d.m.v. psychiatrische medicatie.)

 2. […] Creek Centrum is de eerste kliniek ter wereld met de intentie mensen door hun ervaringen van een ‘Spiritueel Noodgeval’ of spirituele crisis te helpen. Zelfs instellingen zoals het ‘Hospital Das Clinica’s', […]

 3. Voor mij is het opmerkelijk gegeven dat ik dit op jullie site lees, net nu ik het boek van Catherine Lucas lees. Wat ook over spiritual emergency gaat. Zij heeft in Groot Britannie the spiritual crisis network opgericht. |Na zelf door een crisis en opname te zijn heengegaan. Mijn hoop is dat er ook in Nederland een dergelijk netwerk van de grond komt. En dat daarin ruimte is voor de inbreng en inzet van ervaringsdeskundigen alswel betrokken proffesionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: