Leren Werken met de Innerlijke Afstemmingsknop – Een metafoor

Er zijn vele redenen waarom iemand in de war kan raken. Er zijn ook verschillende beelden die je kunt gebruiken om te proberen in te kaderen wat er dan gebeurt bij iemand: iedereen heeft zijn eigen denkraam en wat voor de een ’n goed werkende metafoor is, kan totaal niet passen bij de ander.

Op deze pagina wordt een metafoor aangeboden welke wat lijkt op de TV-metafoor zoals deze elders is beschreven, maar ze heeft toch duidelijk meer spirituele connecties. Ik lever deze zienswijze omdat deze mogelijk een handvat kan bieden voor bepaalde mensen. Spreekt het je niet aan dan stop je natuurlijk gewoon met lezen.

Een lid van het Psychose Anders team adviseert in een reactie op het artikel dat het voor mensen die momenteel in een verwarde staat verkeren de onderstaande vergelijking misschien tot méér verwarring zou kunnen leiden. De kernboodschap zou je kunnen lezen als: “Angst is een slechte raadgever, leer je af te stemmen op andere niveau’s”

De vergelijking is geschreven door Jackelien Cerrone:

Verder zag ik iets over de televisie-vergelijking.

Ik zie het een klein beetje anders: de hersenen zijn alleen maar een antenne, het beeldscherm is het centrum van het bewustzijn, in het centrum van het bewustzijn worden de beelden vertoond. De beelden en geluiden komen uit verschillende delen van het bewustzijn. Onderbewuste, dagelijks bewuste, hoger bewuste en collectief onderbewuste. Eigenlijk vangt de tv alle zenders tegelijk op, en de afstemmingsknop zorgt ervoor dat de juiste zender in het centrum van bewustzijn vertoond wordt. Is de antenne stuk dan komen er helemaal geen beelden meer.
Is de afstemming niet goed dan komen alle zenders tegelijk en door elkaar in het centrum van bewustzijn. Bijvoorbeeld de stemmen van deelpersoonlijkheden, paranormaal opgepikte indrukken, angsten uit het onderbewuste, en dat alles door elkaar. Logisch dat dit erg beangstigend en verwarrend is.

Bij een psychose is er iets mis met de afstemming. Degene die de controle houdt en alle touwtjes in handen heeft, degene die aan de beelden een betekenis geeft en alles in zijn eigen wereldvisie inpast, die is even de kluts kwijt, waardoor het hele systeem op tilt slaat.
Normaal zit er een soort sluier tussen de verschillende delen van het bewustzijn, bij een psychose is de sluier weg en komen er dingen uit verschillende lagen (ook heel diepe, onbewuste lagen) naar boven. Ook bij paranormale ervaringen kijk je áchter de sluier, kijk je in het onderbewuste of bovenbewuste, of in het collectief onderbewuste.

Als je goed bent afgestemd zie je mooie, zuivere dingen als engelen en liefdevolle boodschappen. Als je alleen maar geinteresseerd bent in ziekte en intrige dan is dát wat je ziet. En als je door angst geleid wordt ben je zo laag afgestemd dat je hele duistere dingen ziet. Als dit tijdens een psychose aan de orde is, dan zou het goed zijn te beseffen dat er sprake is van ‘achter een sluier kijken’. Dit besef kan de persoon weer in zijn centrum brengen. Waar de beelden vandaan komen is ook goed om te weten.

Als alles zo een beetje zijn plek krijgt kan de paniek en verwarring tot rust komen en kan de persoon weer in zijn eigen centrum gaan staan en zelf de afstemmingsknop weer gaan bedienen. Hoger afstemmen, niet afstemmen op je angst! Hoor je stemmen? Vraag je beschermengel om je bewustzijn te helpen verhogen. Richt je aandacht op het Licht, maar houd je voeten stevig op de aarde!

Het is dus belangrijk om alle gedachten en indrukken te scheiden in ‘beelden en indrukken uit een andere laag van bewustzijn’  en ‘beelden en indrukken veroorzaakt door angst’. En dan de angstbeelden te negeren. Daar heb je geen boodschap aan, die beelden zeggen je alleen dat je angst voelt. En die angst wordt voornamelijk veroorzaakt doordat je de controle in je eigen hoofd kwijt bent.
De rest van de beelden, die niet direct door de angst worden veroorzaakt, zie je niet zomaar. Ze hebben een betekenis. Omdat ze uit een ander bewustzijn komen zullen ze bestaan uit symbolen en metaforen. Die moeten herleid worden tot de boodschap die jouw eigen geest je wil geven. En dat levert dan een mogelijkheid tot groei en ontwikkeling.

Advertenties

Eén reactie

 1. Kort en bondig: “Angst is een slechte raadgever”

  Als angst de regie heeft, kan het fijn zijn … om een sterke en simpele handleiding te hebben, als deze one-liner.

  Als je rustig bent, valt over alles te denken … tot aan de meest mogelijke spirituele oneindigheden aan toe.
  Als je angstig bent, wil je meestal gewoon dat het stopt …

  Zie dan ook de essentiele functie van angst:
  “direct gevaar doen stoppen”

  Ik heb goede ervaringen, bij de simpelheid van deze one-liner … wie weet, helpt het ook anderen.

  Een simpele zin, is meestal nog wel in de gedachten op te halen, wanneer angst je hoofd doet tollen.
  ” Rustig maar: angst is niets anders dan een slechte raadgever.” Het is het proberen echt waard … bewust kiezen voor deze gedachten, ipv je door angst te verder laten leiden.

  Doet angst er echt toe (in acute situaties) dan kan je prima op je adrenaline vertrouwen … die zorgt er echt wel voor, dat je niet bij je angsten stil staat, maar je aandacht juist richt op de noodzakelijke handelingen.
  Zo wonderlijk zitten mensen nou eenmaal in elkaar!

  Ten tijde van een psychose kunnen signalen die binnen komen, een sterkere directe invloed hebben op je wezen, dan normaal gesproken het geval is. Televisie-beelden betrekken op jezelf, is iets wat ten tijden van psychoses kan voorkomen. Geen prikkel welke je kan betrekken op jezelf ontgaat je.

  Laat ik mezelf als voorbeeld even psychotisch wanen, al lezende naar dit artikel:
  “ik wil (door angst gestuurd) weten wat er aan de hand is. Ik tik angstig de woorden “televisie, onbewust, bewust, spiritueel” in op Google. Ik kom met angst in mijn lijf op deze site terecht. ‘toevallig of niet, bewust of niet’. Ik verwerk mijn prikkels niet lekker. Ik lees zodoende tussen de regels door, ga voorbij aan de link en het woord metafoor … ik ben notabene gehaast door angst. Ik pik datgeen op, wat mijn angst bevestigd. Mijn angstige oog ziet op deze site staan: “de afstemmingsknop zorgt ervoor dat de juiste zender in het centrum van bewustzijn vertoond wordt” Zie je wel dat deze informatie voor mij bedoeld is … de televisie geeft mij bewust de juiste informatie … en zo ook deze site, want ook een computerscherm is een soort van televisie. enz, enz.

  Ho stop, tijd voor een adempauze … haal even diep adem, adem weer uit en besef:

  Angst is een slechte raadgever …
  je mag de televisie best uitzetten als deze je onrustig maakt!

  Wanneer angsten zich voordoen … kan het inderdaad heel heilzaam zijn, wanneer je deze leert begrijpen. De functie van angstbelevingen kan zijn, dat duidelijk maakt dat het is tijd om jezelf / je angsten beter te leren kennen. Maar neem daar ‘gerust’ de tijd voor … wijsheid komt met de jaren!

  Psychose Anders: … ik denk dat deze tekst wel interessant is, maar niet voor wie warrig is. De dik gedrukte “afstemmingsknop” springt eerder in het oog, dan het advies om het niet lezen, wanneer het je niet aanspreekt. Dan kan de prikkel, zijn verwarrende werk al hebben gedaan. Verwarring valt natuurlijk niet helemaal te voorkomen, maar ik denk dat deze metafoor net even te veel overeenkomsten heeft, met het warrige verschijnsel van de betrekkingswaanzin, en de vele ervaringen met signalen die via de tv worden opgevangen, in psychotische toestanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: