Hersenen en de TV-metafoor

Er zijn vele manieren denkbaar om naar de wereld te kijken. Iedereen vormt zo zijn eigen realiteit op basis van allerlei aannames, velen onbewust meegekregen van de mensen om zich heen.

Sommige gedachten of aannames kunnen erg zinvol en constructief zijn om tot een bepaald inzicht of een oplossing te komen, anderen leiden eerder tot een doodlopende weg.

Binnen dit psychose-anders project wordt getracht een realiteitsbenadering te vormen die mogelijkheden biedt om door middel van het vormen van een andere kijk op het verschijnsel psychoses en het cluster van vreemde verschijnselen dat de term schizofrenie heeft meegekregen.

Binnen de reguliere zorg spelen de hersenen een belangrijke rol. Als je kijkt naar veel van de informatieve sites over schizofrenie dan zie je dat ze vaak worden gesponsord door farmaceutische bedrijven. Als je het niet gelooft kijk maar eens naar de verschrikkelijke doembeschrijvingen over schizofrenie die als ware het een waarheid worden gepropageerd door deze belanghebbende partijen op sites als ‘wat is schizofrenie van lilly‘ en ‘wat is schizofrenie van Janssen-Cilag

Binnen de reguliere opvatting worden hersenen gezien als gestoord en ziek bij mensen met schizofrenie. Er zijn in de loop van de afgelopen decennia allerlei theorieën geweest met daarin allerlei gestoorde hersenfunctionaliteiten als basis (stofje teveel, ander stofje te weinig enz.)

Binnen dit psychose-anders project wordt er op een minder oorzakelijke manier gekeken naar de hersenen. Het beeld dat hier wordt gebruikt is gebaseerd op de metafoor van de TV.

Hersenen zou je kunnen zien als zijnde een televisietoestel. Om een programma te kunnen zien heb je en tv nodig. Zoals je weet komt het programma echter niet uit de tv zelf, de tv zet namelijk alleen de signalen om die het binnenkrijgt. De TV zelf maakt niet de programma’s.

Zo zou je ook de hersenen kunnen beschouwen. De hersenen maken niet zelfs de programma’s, maar ze geven ze alleen door. Zoals de programma’s werkelijk worden uitgezonden door een omroep vanuit een zendmast zo jou je ook je bewustzijn kunnen zien als het oorspronkelijke programma.

Bij psychoses of schizofrenie is er binnen deze psychose-anders visie vaak geen sprake van een kapotte tv,  maar is er eerder sprake van storingen bij de omroeporganisatie, bij de zender.

Als je dan gaat zit sleutelen aan de tv kan het inderdaad ertoe leiden dat je een rustiger zwart-wit scherm kunt regelen of misschien dat je het geluid afzet of alleen nog teletekst kijkt, maar daarmee doe je niets aan de oorzaak zelf, want die zit immers bij de omroep die de programma’s uitzendt.

Als je werkelijk de problemen wilt aanpakken is het wel erg verstandig om contact te leggen met de uitzendorganisatie en bovendien is het van belang dat je niet teveel gaat zitten sleutelen en knoeien aan de tv. Want het risico bestaat namelijk dat zodra de uitzending weer hersteld is, je nog steeds naar een zwart-wit scherm zit te kijken zonder geluid en denkt dat je tv nog steeds stuk is.

Je hebt wel een goed werkende tv nodig om het herstelde programma weer goed te kunnen bekijken.

Advertenties

5 Reacties

  1. […] Vanuit dit perspectief gezien is de TMS benadering een dubieuze. Immers: door het via magnetische spoelen ‘verwijderen’ van stemmen (of depressies) impliceer je dat zowel stemmen als depressieve gedachten eigenlijk hun basis hebben in de hersenen. Iedereen heeft natuurlijk het recht op zijn eigen denkbeeld, maar dit is niet het denkkader van dit project (zie Hersenen en de TV-metafoor). […]

  2. […] vind ik de televisie-metafoor een bruikbare metafoor voor begrip van de groep psychoses die vallen onder de groep betekenisvolle […]

  3. […] deze pagina wordt een metafoor aangeboden van welke wat lijkt op de TV-metafoor zoals deze elders is beschreven, maar ze heeft toch duidelijk meer spirituele connecties. Ik lever […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: