Spelen met een digitaal Soteria: de basishouding

De Soteriaprincipes als benadering voor mensen die een psychose hebben (of recentelijk hebben gehad) wordt binnen dit ‘psychose anders’-kader als zinvol gezien. Kijk voor meer informatie op de verscheidene links zoals Soteria en Schizofrenie, Soteriahuis, binnenkort in Nederland en de Engelse en Duitse links aan de rechterzijde.

Om het spelen met de mogelijkheid om de soteriaprincipes ook digitaal hun werk te kunnen laten doen is het in eerste instantie van belang om het niet te moeilijk te maken. Al zou er maar één principe toegepast kunnen worden dan zou het al zinvol kunnen zijn om te spreken over een digitaal soteria.

Eén van de belangrijkste soteriaprincipes in mijn beleving is dat er een gedeeld geloof is het betekenisvol zijn van de psychotische ervaring. Zoals dat zo netjes is verwoord op de tweede pagina van het pdf-bestand ‘Soteria Network’

Daar staat namelijk te lezen (vertaald uit het Engels door ondergetekende)

De conventionele psychiatrie neigt ernaar om de ‘psychose’ te beschouwen als zijnde een onderdeel van geestelijke ziekte zoals ‘schizofrenie’, ‘bipolaire stoornis’ of een psychotische depressie.

Wij erkennen dat een ‘psychose’  enorm verontrustend kan zijn voor degene die het ervaart en voor degene om hen heen. Echter, wij zien een psychose niet noodzakelijkerwijs als een bio-medische aandoening die behandeld dient te worden met medische interventies.

Wij zien een psychose eerder als een persoonlijke crisis die wordt gekenmerkt door een scala aan buitengewone ervaringen welke kunnen voortkomen uit een aantal factoren, waaronder psychologische, neurofysiologische, existentiële, spirituele, sociale en omgevingsfactoren.

In de basis geloven wij dan ook dat er betekenis kan worden gekoppeld aan de ervaring.

Als je deze beschrijving zo leest dan denk ik dat er al een aardig begin gemaakt zou kunnen worden met een digitaal soteria als je mensen bij elkaar laat komen die in principe ook van mening zijn dat er betekenis kan worden gekoppeld aan de psychotische ervaring.

Ook lijkt het een voorwaarde voor zinvolle deelname aan een digitaal soterianetwerk dat je op zijn minst twijfels hebt over het huidige medische model dat de doemboodschap verkondigt: ‘schizofrenie is een ernstige hersenziekte waar je mee moet leren leven’

Voel je je aangesproken om deel te nemen aan een dergelijk digitaal soterianetwerkexperiment? Schrijf je in bij de schizofrenie-weigeraars en kom met ideeën om het in de praktijk te brengen. Mailadres is het vinden bovenin de rechterbalk.

Alles wat via een digitale weg bijdraagt aan het verspreiden van de soteriaprincipes over schizofrenie zou je eveneens kunnen beschouwen als zijnde een onderdeel van een digitaal soteria huis. In die zin is het prettig om te constateren dat deze psychose anders site in populariteit stijgt en ook op steeds meer sites wordt genoemd.

Draag  je dit project een warm hart toe: voeg ook links toe of schrijf en praat erover met anderen.

7 Reacties

 1. […] ze in de praktijk kunnen aankloppen voor psychose-assistentie. Tot op heden staat het idee van het digitaal soteriahuis nog in de kinderschoenen. Pas bij een grote groep van geïnteresseerden die vanuit hun interesse of […]

 2. […] alternatief netwerk mogelijk zou kunnen zijn. Er is in het verleden al gesproken over een soort van digitaal Soteria waarbij gelijkgestemden met elkaar kunnen spreken vanuit de ‘psychose-anders’ houding. […]

 3. Hi,
  ik wil graag meedoen in een soterianetwerkexperiment. Maar de link die volgt, ‘ schyzofrenieweigeraars’ , daar val ik volgens de westerse hokjesgeest niet onder. Ik heb nl. een bipolaire stoornis. Maar ik heb wel zo’n 16 psychoses (waarvan 2 met opname) doorstaan in 22 jaar, en denk dat er in de beleving niet veel verschil is met de belevenis van iemand met het label schyzofrenie en een psychose.
  ‘ Psychoseanders’ heb ik pas deze week ontdekt en ik zie veel van mijn eigen vage ideeen en ervaringen verwoordt, goed onderbouwd en helder. Fijn!

  groet,

  Caro

 4. De eerste stappen worden gezet voor het opzetten van een forum. Je kunt je nu al aanmelden en er gebruik van maken op http://psychoseanders.yourbb.nl

  Wie weet levert het een bijdrage aan het ontwikkelen van een ‘digitaal soteria’.

 5. Er is weer een hoopvolle nieuwsbrief rondgestuurd door Soteria.

  Uitspraak van psychiater Detlef Petry die het geheel kernachtig heeft samengevat:

  “Chroniciteit bestaat alleen in de hoofden van psychiaters.”

 6. Woohoewww aplaus voor soteria. Ik vind dat er in België ook 1 moet komen! 🙂

 7. O ja, hierbij de link naar de nieuwsbrief van Soteria:

  Klik om toegang te krijgen tot nieuwsbrief-voorjaar2011.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: